Blixt om storbranden i Kinda

Thomas Blixt har haft sina tuffaste veckor någonsin som räddningschef. Ett tiotal skogsbränder på bara ett par veckor. Nu berättar han om storbranden i Årteryd. Och om hur han för ett ögonblick kände att man var på väg att förlora kampen mot elden.

Räddningschef Thomas Blixt berättar om storbranden i Årteryd.

Räddningschef Thomas Blixt berättar om storbranden i Årteryd.

Foto:

Kinda2008-06-28 04:05


Det började med ett larm till Hultna i Ydre vid 13.30 tisdagen den 10 juni. Räddningstjänsten i Kisa åkte dit eftersom Ydre var upptagna med annan brand.
Men samtidigt som man var där kom nya larm från Kinda. Dels om en mindre brand vid Ingeshult. Dels om storbranden vid Bröt/Årteryd. Fast att det var en storbrand visste man förstås inte än.


Rökpelare
Thomas Blixt åkte först till Ingeshult, fick sen larm om en rökpelare som setts från Oppeby kyrka och åkte dit. Men rökpelaren kom ju från Årteryd och nu förstod Blixt att man behövde hjälp utifrån.
Kisakåren var vid Hultna, Horn vid Ingeshult och Rimforsa vid Bröt. Blixt begärde hjälp med tankbilar och helikopter utifrån och körde till Bröt.

Mycket rök
- Där tog jag kontakt med styrkeledaren Tomas Eskilsson för att få en bild, berättar Blixt. Han sa att det brann jävligt mycket och var väldigt mycket rök så att de måste jobba med andningsskydd.
De begav sig tillsammans upp till själva brandplatsen.
- Då ser vi att det brinner i ledningsgatan och att det börjat brinna i stolparna. Då tog jag beslutet att vi måste bryta strömmen för vi hade ju folk som jobbade där, berättar Blixt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om