Blufföretag använder hjälp till nyanlända som täckmantel

I början på augusti dök utskick ut till företagare runt om i landet som försöker lura in dem i avtal som är rena bluffen. Nu har även flera företagare i Kinda drabbats av samma blufföretag som använder hjälp till nyanlända som som täckmantel.

Kinda2017-09-23 06:50

– Det är rena bluffen och läser man inte det finstilta står man med ett avtal som gäller i två år och kostar över 6 000 kronor per år. Det som är så fullt med det här är att de använder nyanlända som täckmantel för att lura av pengar av oss företagare, säger en företagare i Kinda.

Det är ett nytt företag som sedan i början av augusti gör utskick till företag med målet att försöka lura dem in i avtal de inte vill ingå. Bakom företaget som heter Företagsopinion (PROPÅ) står personer som redan har två av Sveriges största blufföretag, Bolagsupplysningen och Nummerupplysningen. Företagare som luras att skriva under förbinder sig att betala tusentals kronor och blir sedan fast i ett flerårigt avtal.

Utskicket kommer i ett grönt inplastat formulär som ser ut att vara en undersökning i myndighetsstil där avsändaren vill få in uppgifter och ta reda på om företagen kan tänka sig att erbjuda olika typer av anställningsformer för nyanlända framöver. Och som sagt bakom utskicket står personer som tidigare skapat några av Sveriges största blufföretag.

– Det här kommer med största säkerhet bli och redan är ett stort problem. Vi har satt upp Företagsopinion på vår varningslista säger Ludvig Isacsson på Förenade Bolag till tidningen Metro.

Per Geijer är säkerhetschef på Svensk Handel:

– De här utskicken har ställt till en hel del problem och vi har satt upp företaget på Svensk Handels varningslista. Vi har inga siffror än men jag kan konstatera att det öser in klagomål, säger han till Metro.

Upplägget för Företagsopinion är att man som företagare fyller i en mängd uppgifter om sitt företag och skickar det vidare till Företagsopinion, som är registrerat i Estland, på en adress i Stockholm. De uppgifter som Företagsopinion vill ha reda på är att om man som företagare kan ta emot nyanlända för instegsjobb, nystartsjobb, traineejobb och arbetspraktik. För detta får företagaren betala 6 395 kronor per år ett tvåårigt avtal. Moms med 25 procent tillkommer. Först efter 90 dagar år två kan man säga upp avtalet. Allt står i mycket finstild text på sista sidan av utskicket.

Den som får ett formulär från Företagsopinion behöver inte göra någonting men den som däremot fyller i utskicket och skickar in det får bekymmer och behöver sätta sig in i juridiken så pass mycket att man vet vad man ska göra och kan för att bestrida fakturan.

Vår tidning ringde i går Företagsopinion på ett 08-nummer:

– Hallå, hallå, jag hör ingenting, svarade en kvinna på bruten svenska.

Tio minuter senare ringer vi igen.

– Hej, du pratar med Stefan. Vad kan jag hjälpa dig med?

– Jo, jag undrar lite över vad det är för form av erbjudande ni har.

– Vi erbjuder företagen runt om i landet vilka ekonomiska ersättningar de kan få när de tar emot nyanlända. Sedan lägger vi ut annonser från företagen på nätet där de nyanlända kan söka olika tjänster.

– Vad kostar det och hur är intresset?

– Kostnaden är 6 395 kronor per år och vi har gjort utskick till en miljon företagare över hela landet. Och vad jag har förstått så är erbjudandet väldigt populärt och vi har fått ett varmt mottagande.

– Vad heter du och vad har du för funktion på företaget?

– Jag heter Stefan Karlsson och jobbar på kundtjänst. Vem var du?

– Jag är journalist och jobbar på Kinda-Posten i Kisa.

Då sa det klick och det var slutpratat.

– Det här är bluff av stora mått, säger Kinda-företagaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om