Bortglömd poet lyftes i konsert

Under sina 84 år har Linköpings KFUM-kör aldrig sjungit i Kisa kyrka. I söndags var det dock dags och kvällens huvudperson var Johan Skog som brukar beskrivas som "den bortglömde Kisapoeten".

Linköpings KFUM-kör sjöng för första gången i Kisa kyrka och framförde texter med anor från Kisa. Foto: Erica Månsson

Linköpings KFUM-kör sjöng för första gången i Kisa kyrka och framförde texter med anor från Kisa. Foto: Erica Månsson

Foto:

Kinda2017-10-24 09:00

Johan Skog föddes 1875 i Kisa och kom under sin livstid att ge ut elva diktsamlingar och få ett hedersomnämnande av Svenska akademin för sin första diktsamling "Brutna toner".

Efter sin studentexamen som han tog i Linköping 1899 flyttade Skog till Västergötland och tog jobb inom postverket. Parallellt med yrkeslivet som postmästare skrev han också sin poesi.

Efter yrkeslivet som postmästare i Västsverige flyttade Skog tillbaka till Kinda där han kom att bo de sista åren av sitt liv.

Ett fyrtiotal av Skogs dikter har blivit tonsatta och i söndags kunde fyra av dem höras i Kisa kyrka när Linköpings KFUM-kör höll konsert.

Det var första gången på de 84 åren som kören har existerat som de sjöng i Kisa kyrka. De har tidigare sjungit i Kisa hembygdsgård och har under åren varit runt i många andra kyrkor runt om i Östergötland.

De texter av Johan Skog som kören sjöng i söndags var "Ett jag ber", "Kväll", "Prinsessan Törnros" och "Lyft mig!". Konserten dirigerades av Ulla Gerardson och ackompanjerades på orgel och piano av Anders Broo Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om