Branden på Värgårdsskolan troligen anlagd

Midsommaraftonens brand i musikpaviljongen på Värgårdsskolan var troligen anlagd och startade i en papperskorg. Nu är alla papperskorgar invid väggarna borttagna. Men vad ska hända med paviljongen?

Just där papperskorgen suttit har det brunnit hål i väggen.

Just där papperskorgen suttit har det brunnit hål i väggen.

Foto:

Kinda2009-06-23 06:46


Vid halv tio-tiden på midsommaraftonskvällen kom larm om brand i Värgårdsskolan. Det var en privatperson som uppmärksammat att det rök.
Räddningstjänst från Kisa och Rimforsa kom snart till platsen och kunde konstatera att det brann i den fristående byggnad som används för musikundervisning.
- Det brann kraftigt i ytterväggen, berättar räddningsledare Pär Kronström. Och det kom kraftig rök från taket, takfoten och ventilationen.

Hål i taket
För att komma åt elden fick man såga upp ett hål i taket. Rökdykare gick in och man lyckades bära ut alla instrument, mixerbord, elektronikutrustning med mera.
Själva branden slogs snart ner. Vid midnatt kunde räddningstjänsten lämna platsen.
Var det risk för omkringliggande byggnader?
- Nej, det var vindstilla och sju-åtta meter till tegelfasaden på huset bredvid så det var ingen större risk, säger Kronström.

Tar bort papperskorgar
Enligt Kronström måste branden ha startat i en papperskorg. Det syns tydligt hur det börjat brinna i väggen precis vid papperskorgen.
Det verkar också som om någon försökt tända i en papperskorg utanför skolans cafeteria. Men där har elden slocknat och bara lämnat förkolnade rester.
Som en direkt följd av bränderna har Värgårdsskolan nu tagit ner alla papperskorgar som sitter invid väggarna. Tanken är att de i stället ska sättas upp på stolpar en bit ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om