Brandstation och kommunhus i riskzonen

Han bedömer att kraven på krisledning, säkerhetsfrågor och ökat skydd, ute i landets kommuner har ökat på senare tid. Dels för att samhället har blivit mer sårbart i och med datiriseringar, klimatfrågior, men även kon kreta säkerhetshot och olika attacker. -Det vore bra om Kinda kunde ro detta projekt i land. Det handlar både om en ökad ledningsfunktion inom kommunens lokaler, som ett ökat skalskydd och synpunkter på en ny Räddningsstation.

Räddningschef Tomas Blixt och projektledare Ulf Nyberg på MSB, har inlett planeringsarbetet för den framtida Räddningsstationen. Foto: Alf Wesik

Räddningschef Tomas Blixt och projektledare Ulf Nyberg på MSB, har inlett planeringsarbetet för den framtida Räddningsstationen. Foto: Alf Wesik

Foto:

Kinda2017-06-02 08:14

Den som säger så är projektledare Ulf Nyberg, MSB, som är specialist och främst jobbar med kommunala ledningsplatser runt om i landet. Han utgår från Karlstad och är just nu sysselsatt bland annat med arbete kring flera nya kommun- och stadshus, bland annat i Växjö, samt nya brandstationer, bland annat Aneby.

-Det är ofta väldigt komplicerade arbete som bygger både på de lokala önskemålen, som krav och rekommendationer från bland annat MSB.

Åtgärdsförslag

Han berättar att det fanns en funktion redan i början av 1990-talet som fungerade mer som ett stöd åt kommuner och länsstyrelser, som då sorterade under ÖCB, Överstyrelsen för civil beredskap. Sedan utvecklades detta till en mer renodlad krisberedskapsmyndighet, som senare blev MSB, Myndigheten för samhällskydd och beredskap.

När kommunerna runt om i landet ska höja nivån på sin förmåga att leda och samverka vid samhällsstörningar så ska de söka stöd för att kunna få en status på sin ledningsförmåga via en inventering som MSB kostnadsfritt utför hos kommunen.

I ansökningsprocessen deltar även Länsstyrelsen då de har det regionala tillsynsansvaret för kommunerna i sitt län. MSB upprättar därefter ett åtgärdsförslag som fungerar som ett underlag för vidare politisk beslut om investering.

När det gäller Kinda kommunen så har ett beslut tagits av kommunen och beviljats bidrag av MSB för året 2018.

I Kisa är Kommunhuset i sig är inte optimalt, med alla sina förvaltningar som nås via hissar och korridorer på olika våningar.

-För det första så har vi klara åsikter om tillgången till strömförsörjningen via ett reservkraftverk. Minimikravet är att klara en uthållighet på tre dygn när det gäller såväl el- som IT-försörjning.

Skalskydd

Det handlar således om att klara av en så kallad vardagsincident, en samhällsstörning, som exempelvis en större skogsbrand, något klimatrelaterat, eller en större olycka.

-Det är även viktigt att ledningen inom en kommun kan samverka med länsstyrelser och grannkommuner. Och det är just detta vi jobbar med när det gäller en teknisk anpassning av sammanträdesrummet Ängen till en krisledningsplats för Kinda kommun, säger Ulf Nyberg.

Utöver detta har Ulf Nyberg även synpunkter när det gäller säkerheten för dem som jobbar eller besöker kommunhuset.

-Vi talar om behovet av ett skalskydd.Vi rekommenderar låsta dörrar eller grindar, och det ska vara anmälan i receptionen där besökare antingen kan registreras och bli insläppta, eller hämtade av någon handläggare.

Räddningsstationen

Han berättar att exempelvis hoten mot beslutsfattare har ökat, men även bland handläggare inom bygg- och mark, sociala frågor och liknande.

-Ett absolut krav är ändå att alla ingångar till Kommunhuset ska kunna låsas centralt ifrån, om det plötsligt uppstår en hotbild.

-Vi kan givetvis bara ställa motkrav inom de områden där vi är med och delfinansierar olika åtgärder. Men däremot kan vi även hjälpa till med goda råd och anvisningar.

Friska brandmän

Ulf Nyberg blev helt nyligen även inkopplad på förberedelsearbetet kring planerna på den nya räddningsstationen.

- MSB har goda erfarenheter av tillbyggnad eller nybyggnad av kommunala brandstationer. Vi försöker vara med och påverka redan i projekteringsstadiet så att de av myndigheten prioriterade områdena uppfyller de krav och rekommendationer som vi har i samtliga projekt.

- Dessa ryms främst inom områden som t.ex. elmiljö, reservkraft, tele/IT och teknik för ledning och samverkan. Målet är givetvis att vi ska ha friska brandmän, en frisk personal med en bra arbetsmiljö.

-Kontaminerade kläder och materiel får inte förvaras i samma miljö som ren materiel, avslutar Ulf Nyberg. Det handlar främst handlar om krisberedskap och säkerhet, men även miljökrav på bandstationen som arbetsplats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om