Inom ramarna för projektet VÖKBY, där kommunerna Vadstena, Ödeshög, Kinda, Boxholm och Ydre ingår, pågår en stor bredbandssatsning. I det EU-finansierade projektet knyts de fem kommunerna samman och dessutom erbjuds bredbandsuppkoppling för boende på orter med mer än 200, men färre än 3 000 invånare.
Till denna satsning utgår statsbidrag, men när det gäller landsbygden och tätorter med mer än 3 000 invånare finns inga statsbidrag att vänta.
Flera byalag i Kinda har engagerat sig i frågan och vänt sig till kommunen med en förfrågan om ekonomiskt stöd.
För att få ett mera samlat grepp om frågan gavs IT-chefen Alberto Necovski i uppdrag att utreda kommunens möjligheter att bidra med material till bredbandsanslutningen, medan byalagens medlemmar själva finansierar kostnaderna förknippade med grävningen.
Nu är Necovski klar med sitt arbete och på onsdag presenteras utredningen för kommunstyrelsens arbetsutskott. I utredningen föreslår IT-chefen att kommunen tillhandahåller material till de sex byalagen och även bygger ut stamnätet i Kisa.
- Det är min uppfattning, men sedan är det ju inte säkert att politikerna går på samma linje, säger Alberto Necovski.
Enligt utredningen skulle kostnaderna för stamnätet uppgå till 10,7 miljoner kronor, medan materialet till de sex byalagen är kostnadsberäknat till 4,6 miljoner.
- Jag tycker inte man ska se det som en kostnad för kommunen, utan som en investering, konstaterar Alberto Necovski.
Långvarigt engagemang
De byalag som inkommit med skrivelser till kommunen är Västra Eneby, Opphem, Finede, Rummemåla, Ramshult och Räfshult. Totalt handlar det om 219 intresseanmälningar från dessa ställen och de förbinder sig att gräva 74 kilometer för att få bredband till sina fastigheter.
- De här personerna har visat sig vara beredda att stå för grävningskostnader för uppskattningsvis mellan 10 och 15 000 kronor och har visat ett stort engagemang under lång tid. Jag tycker att ett sådant engangemang ska premieras och föreslår därför att byalagen ska få kommunens stöd, säger Alberto Necovski.
Han ser stora fördelar med att även boende på landsbygden ska få tillgång till bredbandstekniken.
- Bredbandsuppkoppling innebär möjligheter för boende på landsbygden att utveckla sina företag och lantbruk. Det kommer också att öka möjligheterna för människor att jobba mera hemifrån och i förlängningen tror jag det är ett måste att kunna erbjuda detta på landsbygden, säger IT-chefen.
Enligt Alberto Necovski finns det bland intressenterna flera personer bosatta i Göteborg och Stockholm, som har planer på att göra om sina fritidshus till åretruntboende, något som skulle underlättas om bredbandssatsningen även görs utanför tätoterna.
Sex kan följas av flera
Hittills handlar det alltså om sex byalag och bredbandsgrupper på landsbygden, men om kommunpolitikerna går på IT-chefens förslag kan de komma att följas av flera.
- Det finns säkert liknande planer på andra håll i kommunen, men nu är det dessa sex som kommit längst. Skulle kommunen gå med på att stå för materialkostnaderna i dessa fall blir det sannolikt prejudicerande och det blir svårt att säga nej om det kommer flera ansökningar, tror han.
Det är inte bara på landsbygden som möjligheterna till bredband blir bättre om Alberto Necovski får sin vilja igenom.
Han föreslår även att stamnätet i Kisa byggs ut till en kostnad av 10,7 miljoner kronor.
- En liknande utbyggnad i Vadstena har kostnadsberäknats till 15 miljoner. Anledningen till att det blir billigare i Kisa är att vi redan för drygt fem år sedan köpte stamnätet av Vattenfall och det gör att vi kan hålla nere kostnaderna nu.
I Kisa tätort handlar det om 893 möjliga anslutningar i tio olika områden.
- Ur ekonomisk synpunkt är det smart att bygga ut i Kisa eftersom vi kan nå så många potentiella kunder. Vi räknar med att det kommer att krävas en 30-procentig anslutning för att det kommunala bredbandsbolaget ska få täckning för kostnaderna, säger Alberto Necovski.
Rimforsa först ut
Liksom på andra håll kommer fastighetsägarna i Kisa att själva få stå för grävningskostnaderna från sina hus till närmast kopplingsbrunn.
När de olika bredbandsprojekten kommer att sjösättas återstår dock att se.
- Prioriteringsordningen kommer att avgöras av politikerna om de beslutar sig för att gå på mitt förslag. När det gäller utbyggnaden inom VÖKBY är det Rimforsa som är först ut. Tyvärr har det blivit rejält försenat på grund av vissa levereantörsproblem, men jag räknar med att man ska kunna ha bredband i Rimforsa under första kvartalet i år, berättar Alberto Necovski.
Hur det blir med bredband i Kisa och utanför tätoterna återstår alltså att se. Kommunpolitikerna kan ta första steget mot det genom att följa IT-chefens rekommendationer på onsdag.
Bredband även på Kinda landsbygd
Det grävs för bredband på många håll i kommunen och inom ramarna för projektet VÖKBY ska kommuner knytas samman liksom tätorter inom kommunerna. Kisa tätort samt flera mindre orter på landsbygden faller utanför ramen för erhållande av statsbidrag, men nu föreslår IT-chefen Alberto Necovski att kommunen bygger ut stamnätet i Kisa tätort och även står för materialkostnaden vid en utbyggnad även utanför tätorterna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!