Brita var Kindabygdens första Lucia

13 december. Det är ett datum som väcker gamla minnen hos 83-åriga Brita Svensson. 1948 utsågs hon till Kindabygdens första Lucia. - Jag minns att det var en härlig dag med full fart från morgon till kväll.

Kindabygdens första Lucia, 17-åriga Brita Ekström.

Kindabygdens första Lucia, 17-åriga Brita Ekström.

Foto:

Kinda2014-12-13 05:06


I eftermiddag riktas blickarna mot Amanda Daun Schedenborg. Hon blir Kindabygdens 67:e Lucia.
Men hur kommer det sig egentligen att Kindabygden, år efter år, har en egen Lucia? För att få svar på den frågan drar vi tillbaka tiden till slutet av 1940-talet.

Gun-Britts initiativ
År 1947 blev Horntjejen Merit Peterson Vimmerbys Lucia. Jättekul, tyckte befolkningen i södra Kinda som hade kraftsamlat för att rösta på Merit.
Vimmerbyborna var inte lika entusiastiska. Efter det året fick inga tjejer utanför Vimmerby bli "deras" Lucia.
Då tog Gun-Britt Augustinson från Horn saken i egna händer. Trots att Gun-Britt bara var 16 år gammal övertalade hon Vimmerby Tidnings chefredaktör Ingmar Karlsson och Kinda-Postens journalist Bertil Fransson att starta upp Kindabygdens Lucia.
- För mig var det en självklarhet att även Kindabygden skulle ha en egen Lucia. Som tur var lyssnade tidningsledningen på min uppmaning, säger Gun-Britt som numera heter Monell i efternamn.

Fem kandidater
Den första upplagan av Kindabygdens Lucia genomfördes alltså 1948.
Det valdes ut fem kandidater: Gunborg Roth, Karin Karlsson, Brita Ekström, Gun-Britt Johansson och Britta Jonsson. Alla fem bodde i Horn- och Hycklingetrakten.
Då - liksom nu - var det tidningens läsare som avgjorde utgången. Den 17-åriga Horntjejen Brita Ekström fick flest röster och blev därmed Kindabygdens första Lucia.
Mycket har hänt sedan dess. I dag är Brita 83 år gammal. Hon och maken Åke bor på Drottninggatan i Vimmerby.
- Jag flyttade till Vimmerby när jag var 18-19 år gammal. Vi gifte oss i februari 1954, berättar Brita som då tog efternamnet Svensson.
När vår tidning kommer på besök har Brita plockat fram sitt välfyllda fotoalbum. Det finns många gamla fotografier av god kvalité.
Hon minns Luciafirandet 1948 med stor glädje.
- Det var fotografen Gösta Rosander som skickade in ett fotografi på mig. Eftersom det var helt nytt med Kindabygdens Lucia visste jag inte riktigt vad det innebar.
När kom beskedet att just du hade fått flest röster?
- På den tiden jobbade jag hos Eina Larsson som var med i Luciakommittén. Jag minns mycket väl när hon kom in till mig och sa: "kan du tänka dig, du har valts till Lucia". Det kändes både stort och lite omtumlande.

Brita Svensson har många gamla fotografier från Luciafirandet 1948. Foto: Michael Nordin
Brita Svensson har många gamla fotografier från Luciafirandet 1948. Foto: Michael Nordin
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om