Caféet upplevs som räddningsplanka – nu säger kommunen upp avtalet

Kommunen har sagt upp hyresavtalet för lokalerna på Kindagård där Caféet samt restaurangen har sin verksamhet. Avtalet löper på till årsskiftet, fast då tiden går fort så söker man nu en kommande lösning.

Roger Magnusson samt Jan Skarin, VD för Stiftelsen Kindahus blev tagna på sängen inför kontraktets uppsägning.

Roger Magnusson samt Jan Skarin, VD för Stiftelsen Kindahus blev tagna på sängen inför kontraktets uppsägning.

Foto:

Kinda2017-04-06 06:00

Stiftelsen Kindahus äger fastigheten "Kindagård" som Kinda kommun hyr för sina verksamheter i lokalerna. En knutpunkt inom fastigheten är caféet samt restaurangen som kommunen driver.

Hyresavtalet för dessa lokaler har nu sagts upp, fast uppsägningstiden sträcker sig till årsskiftet.

Anledningen till uppsägningen sägs bero på den sämre ekonomin inom denna inriktning.

I verksamheten ingår även att ombesörja och servera den mat som lagas i köket på Värgårdsskolan. Antalet matgäster varierar med ett snitt på 20 till 25 gäster per dag. Caféet säljer smörgåsar, kaffebröd och tar också emot större beställningar.

Vår tidning besöker caféet och möter några gäster som sitter samlade vid ett av borden.

- Detta är en social knutpunkt säger männen enhälligt. Vi tror att det är viktigt för de äldre att kunna komma ut och göra något annat under dagarna.

– Detta är en bra service för de boende här. Även ger det en stor möjlighet för många familjer som kan besöka sina anhöriga och bekanta här vid caféet. Vidare finns det chans för anhöriga att arrangera kalas här för de äldre som inte orkar åka iväg.

Räddningsplanka

- Vi vet om några som brukar komma och besöka sina anhöriga här under storhelgerna och då har de möjlighet att exempelvis beställa påsk- eller julmat som intas i restaurangen.

- Detta är nog en räddningsplanka för många äldre, och vi anser att det borde drivas som en service inriktning, där inte varje krona behöver räknas, avslutar herrarna.

Stiftelsen Kindahus VD Jan Skarin samt marknadschef Roger Magnusson berättar att Stiftelsen tog över fastigheten av kommunen för tio år sedan.

Efter att större delen av äldreboendet flyttades till Bergdala byggdes nya lägenheter upp inom fastigheten som även omfattar resursenheten, terapin, fotvård, hemsjukvård med mera, samt att PRO hyr vissa lokaler för föreningens utövande.

- Det är enorma verksamhetsresurser inom en och samma fastighet, säger Jan Skarin.

- Man kan därför anse att caféet borde vara navet kring det hela, där äldre och anhöriga kan träffas. Vidare blir ju sådana platser en viktig mötespunkt över generationerna.

- Magnusson berättar att de blev tagna på sängen av kommunens beslut. De berör den allt sämre ekonomin som anledning till detta, trots att vi debiterar en lägre hyreskostnad än brukligt, då vi ser vikten av denna mötesplats inom Kindagård, säger Roger Magnusson.

Man borde mer se till det mervärde detta istället kan bidra till. Om de äldre trivs på Kindagård avlastas ju övriga äldreboende inom kommunen. Fler och fler blir äldre och då är det viktigt med bra service, fortsätter Roger Magnusson.

Synliggöras

Jan Skarin berättar att fortsatta diskussioner förs med kommunen, fast då tiden går fort behöver de ett klart beslut innan semestern för att sedan kunna gå vidare med frågan.

- Prio ett är ju att kommunen skall driva verksamheten vidare och ta hela husets inriktningar under deras vingar med ett enda hyresavtal, där kommunen disponerar fastigheten under exempelvis ett års avtal. I annat fall måste vi finna någon annan bra hållbar lösning.

Skarin tror också att verksamheten behövs synliggöras mer utåt för att locka besökare till sig.

Stundtals är det kö vid caféet på Kindagård. Foto: Morgan Karlsson
Stundtals är det kö vid caféet på Kindagård. Foto: Morgan Karlsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om