Hur blir det egentligen med Pinnarpsbadet? Ska det förbli stängt för allmänheten? Ska Kisaborna aldrig återfå sin badplats? Vår tidning har försökt att bestämma träff med ägarparet Annika och Dennis Seegers för att få en uppdatering kring den heta frågan och se hur deras kontroversiella beslut påverkat campingverksamheten, en förfrågan som fick kalla handen.
– Vill ni komma hit för att det har skrivits skit om oss?, frågade Dennis Seegers.
Ett besök vid campingen var alltså inte aktuellt, men alla frågor hänvisades till campingägarnas jurist Eva-Marie Lindhe som trots upprepade försök inte kunnat nås.
Bruten tradition
Sedan år 1967 hade Pinnarpsbadet varit Kisabornas, och många andras, naturliga utflyktsmål på de soliga sommardagarna. För mer än två år sedan, i maj 2014, var det stopp på den traditionen när campingägarna Seegers förbjöd allmänheten inträde på området. Detta för att kunna utveckla verksamheten ytterligare och få fler campinggäster. När Kinda kommun sålde campingen i mitten av 1980-talet missade det dåvarande politiska styret att få in en klausul i kontraktet som möjliggjorde att allmänheten skulle ha fortsatt tillgång till badplatsen, något som la grund till den nuvarande situationen.
– Det går jättebra just nu, vi har fullbelagt hela sommaren, sa Dennis Seegers när vår tidning kontaktade campingägarna.
”Inte velat”
Sedan allmänheten förbjöds har Kinda kommun tagit hjälp av jurister och experter för att få klarhet i frågan, de har även försökt att etablera en dialog för att tillsammans med paret Seegers komma fram till en lösning som gynnar båda parterna.
– Min uppfattning är att de inte velat diskutera med oss, säger kommunalrådet Hans Måhagen och fortsätter:
– I våra försök att föra en dialog har vi inte nått fram, så någon överenskommelse har inte varit möjlig.
Kan inte gå vidare
Under 2014 kopplades kommunjurist Peter Olson in för att granska problematiken kring Pinnarpsbadet, så här kommenterade det dåvarande kommunalrådet Pia Tingvall (C) de slutsatsar han kunde dra.
– Vi tolkar det som vår jurist har tagit fram som att det är allemansrätten som gäller för badstranden i Pinnarp.
... men längre än så kom inte Kinda kommun.
– Om jag har förstått allt rätt är allemansrätten lite knepig då den inte har någon lagstiftning. Efter vår kontakt med jurister och experter var uppfattningen att det inte var görligt att gå vidare till högre instanser, säger det nuvarande kommunalrådet Måhagen.
Därför har det länge varit tyst i badplatsdiskussionen, men hur ser läget egentligen ut från politikens sida i nuläget?
– Vi jobbar inte specifikt med frågan eller har någon plan just nu, säger Måhagen.
Kan frågan komma upp på tapeten igen?
– Det vet jag inte i dagsläget, men jag delar den uppfattningen att det är olyckligt att allmänheten inte kan utnyttja badplatsen som tidigare. Just nu har vi ingen tanke på att gå vidare.