Cancerdrabbade Helena berättade

"Att vara människa", det vet onekligen svårt cancersjuka Helena Emanuelsson något om. Nyligen föreläste hon om sina insikter om livet. "Så länge jag andas finns det mer att göra", säger hon 15 år efter att hon fick det första cancerbeskedet.

Helena Emanuelsson berättade om sitt liv och livet i allmänhet.

Helena Emanuelsson berättade om sitt liv och livet i allmänhet.

Foto:

Kinda2011-04-05 06:46


För 15 år sedan fick Helena Emanuelsson i Torpa beskedet att hon hade skelettcancer.
Sedan dess har hon kämpat mot sjukdomen och kallats ett "medicinskt fenomen".
- Jag tog reda på så mycket som möjligt om min sjukdom. Jag ville inte vara ett passivt offer. Jag inbillar mig att jag kan påverka min situation, säger Helena Emanuelsson.

Skrivit böcker
Istället för att ge upp inför den svåra cancersjukdomen och läkarbesked bestämde sig Helena Emanuelsson för att satsa på livet istället.
Nu hon har skrivit ett par böcker om sin sjukdomstid, målat och tillbringat mycket tid i trädgård och åt andra intressen.
- Trädgården har betytt mycket för mig, säger Helena Emanuelsson och beskriver i sina böcker hur växterna gett henne energi och läkedom.

Dagbok
- Jag började föra dagboksanteckningar som terapi för att bearbeta svåra och existensiella tankar, förklarar Helena Emanuelsson.
För ett par år sedan fick hon beskedet från en läkare att det inte fanns något mer att göra.
- Jo då, så länge jag andas finns det något att göra, svarade Helena Emanuelsson.
I söndags gav hon en föreläsning i Lyan i Österbymo inför knappt 100 intresserade på det vittomfattande temat "Att vara människa".

Lärt sig mycket
Helena Emanuelsson har onekligen lärt sig mycket om livet under sin sjukdomstid men också under tiden som lärare och sjuksköterska.
Bara en sådan enkel men ofta bortglömd sak som att verkligheten formar sig efter våra tankar.
- När regnet faller kan jag tänka på att mina frön i trädgården växer istället för att tvätten blir blöt, ger Helena Emanuelsson som exempel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om