Coronaläget i Kinda kommun just nu

Region Östergötland planerar att fördubbla antalet covid19-tester som dagligen utförs i länet. Samtidigt har ökningen av bekräftade coronafall i Kinda nästan helt avstannat.

Provtagningar för covid-19 fördubblas i Östergötland. "Just nu finns inte det behovet i Kinda", konstaterar förvaltningschefen Ida Björkman.

Provtagningar för covid-19 fördubblas i Östergötland. "Just nu finns inte det behovet i Kinda", konstaterar förvaltningschefen Ida Björkman.

Foto: Dennis Petersson/TT/bildmontage

Kinda2020-05-12 17:00

– När möjligheten till provtagningar utökas kommer det att innefatta oss och våra verksamheter, men just nu finns inte det behovet. Vi får de tester som vi begär och i dag ser vi även en nedåtgående trend i antalet. Det hänger ju ihop med hur många misstänkt smittade vi har i verksamheterna, förklarar vård- och omsorgsförvaltningens chef Ida Björkman.

Under den gångna veckan har endast en ny Kindabo bekräftats smittad av coronaviruset vilket gör att det totala antalet nu är uppe i 73 stycken - en siffra som går att jämföra med grannkommunen Åtvidabergs 38. Samtidigt visar regionens siffror, som presenterades under tisdagen, att Kinda nu är den kommun där de bekräftade fallen ökar minst.

– Det här är ju en siffra som rör hela Kinda kommun och som inte är direkt kopplad till våra verksamheter, förtydligar Björkman och fortsätter sedan:

– Trots att vi ser en nedåtgående trend inom våra verksamheter är vi inte på något sätt intresserade av att ropa faran över.

Enligt regionen är målet att öka antalet tester om dagen från 200 till över 400 stycken. I Kinda ska provtagningen ske i samverkan mellan kommunen och vårdcentralen i Kisa.

– Vi håller fortfarande på att arbeta fram en plan för exakt hur det ska gå till men vårdcentralen kommer att vara en väg in för provtagning. När det gäller att provta brukare är det inte alls omöjligt att även våra sjuksköterskor kommer att få vara behjälpliga, avslutar Ida Björkman.

Provtagningen i Kisa ska ske i samverkan mellan kommunen och Kisa vårdcentral.
Provtagningen i Kisa ska ske i samverkan mellan kommunen och Kisa vårdcentral.
Karta: Kisa vårdcentral
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!