Då kommer blodbussen till Kinda

Under sommaren ökar bristen på blod då många blodgivare är iväg på semester. En blodbuss kommer därför till Kinda kommun.

I dagsläget är det störst brist på blodgruppen O+ och A+.

I dagsläget är det störst brist på blodgruppen O+ och A+.

Foto: Jeppe Gustafsson

Kinda2020-06-19 10:00

Regionen börjar redan nu att uppmuntra flera att ge blod. I Linköping finns det en mottagning där man kan lämna blod på drop-in. Kindabor ska också kunna lämna blod, genom en blodbuss. Det går inte att lämna på vårdcentraler utan istället kommer blodbussen till Kinda med start på måndagen 22 juni.

När coronaviruset har lugnat sig och sjukvården går tillbaka som vanligt, kommer det krävas mycket blod. Operationer som skulle skett under våren har fått skjutas upp på grund av den rådande pandemin. Det har gjort att det är många operationer som kommer att ske i sommar. Då kommer det behöva finnas ett blodlager att ta av, enligt blodgivarsamordnaren Ida Norrström som jobbar i Region Östergötland.

– Det kommer smått återgå till normalläge och då vill man ha blod i lager. Det kan uppstå komplikationer under operationerna och då kan blodlagret snabbt ta slut, säger blodgivarsamordnaren Ida Norrström. 

När man har lämnat blod måste det gå ett antal veckor innan man får lämna blod igen. Kroppen gör nytt blod.  

– Det ska vara skonsamt att både ge och ta emot blod, menar Ida Norrström. 

100.000 människor behöver blod varje år. En blodpåse i minuten går åt varje dag, året runt. För att ge blod måste man vara mellan 18 till 60 år, väga minst 50 kilo, ha ett svenskt personnummer, en giltig ID-handling och ha ett bra järnvärde. Om man har ett bra järnvärde eller inte avgör vårdpersonalen innan man ger blod.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!