Dackes äventyr i Kindabygden

Jerker Carlsson, som är en god berättare, brukar dra mycket folk när han föreläser. Så även i Västra Eneby Klockargård under onsdagens kulturkväll.

Jerker Carlsson är en kunnig föreläsare som brukar locka många gäster.

Jerker Carlsson är en kunnig föreläsare som brukar locka många gäster.

Foto:

Kinda2017-09-29 11:00

Västra Eneby klockargård drivs av en förening med samma namn. Dess syfte är att kunna behålla denna naturliga samlingspunkt tillgänglig för de boende, och tillresta gäster i Västra Eneby.

Stora rikedomar

Under hösten och vintern har de ett varierat program av föreläsare och händelser. Jerker Carlsson var först ut att kliva upp på scenen för att berätta om Nils Dackes äventyr i Kindabygden under perioden 1542-1543.

Det är många gårdar i Kinda som har anknytning och många historier till Dacke, som av många sågs som den idealiske frihetskämpen, medan andra hatade denna man.

Intresset kring Dacke väcktes under tidiga år, och jag har läst många böcker om Nils Dacke. En som betytt mycket för mig vad det gäller Nils Dacke är historieforskaren Lars Olof Larsson, berätta Carlsson.

Omkring år 1520 bestod Sverige av bara 600 000 invånare och det fanns många ledare vid makten, Kungen Gustav Vasa var en av dessa. Innan Dackefejden ägde Vasa en femtedel av Sveriges rikedomar, fortsatte Carlsson.

Överraskade i Kisa

Första gången som Nils Dacke nämnts i skrift var 1536, då han mördade en fogde. Efter detta skapade Dacke en egen armé bestående av 100 000 soldater, och detta under en månad.

Gustav Vasa hade en trupp i Linköping som fick i uppdrag att ta sig via Kungsvägen, nuvarande riksväg 23/34, ner genom Kisa för att slå ut Dacke.

I Kisa blev de istället själva överraskade av Dacketrupper, vilket blev en stor prestigeförlust för Wasa. Ett år senare, 1543, var det så dags för ännu en krigsresa med Gustav Vasas Linköpingstrupp.

Få sanna svar

De tog sig via de frusna sjöarna ner mot Kinda, och i höjd med Västra Eneby blev truppen beskjuten med pilbågar och armborst, vilket försvagade styrkan.

Slutligen fick även Nils Dacke på pälsen, och sårad tog han sig till Hovby Gård i Västra Eneby som konvaljens. Det finns stora Dacke minnen i våra bygder, och många platser i Kinda är omnämnda i historian kring Dacke.

Tre krigshändelser har ägt rum i Kinda och 23 fornborgar har hittats i kommunen. Vid Orremåla, Horn finns en borglämning kvar från denna tid, plus Dackestenen och Dackeberget.

Slaget om Kisa, med Måns Johansson Natt och Dags egna armé, kan ha utspelats vid Yxefall. Vid Svikensbro, Yxefall, som är omskrivet i dessa händelser, har det sedan hittats en del ammunitionsrester, avslutade Jerker Carlsson

Många frågor väcktes under kvällen, fast det är numer svårt att finna några sanna svar.

Föreläsning om Nils Dacke lockade 80 gäster till Klockaregården i Västra Eneby. Foto: Morgan Karlsson
Föreläsning om Nils Dacke lockade 80 gäster till Klockaregården i Västra Eneby. Foto: Morgan Karlsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om