Dackes minne lever ännu i Kinda

Per Olin har hittat ett 30-tal minnen efter Dackefejden i Kinda. Riktiga minnen eller bara myter? Tja, det är en annan fråga. Sant är hur som helst att Kinda spelade en viktig roll i kriget. Men var stod egentligen "slaget vid Kisa" eller "slaget vid Horn"?

Per Olin har funnit ett 30-tal Dacke-minnen bara i Kinda. Han vill nu gå vidare till andra trakter.

Per Olin har funnit ett 30-tal Dacke-minnen bara i Kinda. Han vill nu gå vidare till andra trakter.

Foto:

Kinda2009-06-27 04:05


Det vimlar av Dackeminnen i Kinda. Det konstaterar Per Olin i sin skrift "Der vid Kijssa åhm en morgon tideliga". Han konstaterar att Dackefejden egentligen var kulmen på rad resningar i Småland och Östergötland.
Och det hade inte så mycket att göra med gränshandeln mellan Småland och Blekinge, som tidigare sagts, utan mer med stora skattepålagor, övervåld från fogdar och plundringen av kyrkorna på värdeföremål som silver och kyrkklockor.

Slaget vid Kisa
Upproret startade våren 1542, i trakterna söder om Kalmar, och spred sig snabbt norrut. Kungens trupper besegrades gång på gång.
I september marscherade drygt tusen soldater söderut från Linköping för att möta de upproriska. De besegrades i slaget vid Kisa den 15 september. Ett bakhåll bakom fällda bråtar som blev en katastrof för trupperna.
- Cirka tusen av kungens knektar dödades så det måste ha varit en total överrumpling, säger Olin. Några få lyckades fly tillbaka till Linköping.
Men var skedde egentligen slaget? Platser som diskuterats är ravinen vid Hässlehylta eller dalgången vid Yxefall, båda längs vägen mot Ulrika.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om