Dags att leta fram tjälkroken, entreprenörer

Såväl det nya LSS-boendet i Kisa, som den nya räddningsstationen, har kommit ännu en bit emot slutgiltig utformning. Båda ärendena har numer hamnat på den helt nya Samhällsbyggnadsnämndens bord - och båda ärendena kommer att vandra vidare genom de kommunala korridorerna, via den likaledes nya Jävsnämnden, innan grävmaskiner och hjullastare kan sättas i arbete.

Kinda2018-01-26 10:30

Jävsnämnden har kommit till av den anledningen att vissa ärenden kan komma att vara av arten, att kommunen såväl är beställande part, alltså till exempel byggherre, som godkännande part - alltså den nämnd som beviljar bygglov.

Så är fallet vid byggandet av såväl det nya LSS-boendet på andra sidan gatan mot Värgårdsskolan, vid den tidigare handelsträdgården, som den nya Räddningsstationen vid utfarten till Tolvmannadalen, som ska ersätta den nuvarande alltför slitna brandstationen längre ner mot centrum.

Skillnaden mellan de två byggnationerna är att LSS-boendets hela bygglovsprocess handhas av Jävsnämnden, men i fallet Räddningsstationen beviljades bygglovet av MBR-nämnden i Kinda, medan den ännu fanns. Den fortsatta kontrollen av bygglovet och slutbesiktningar etcetera skötes dock av Samhällsbyggnadsnämnden respektive Jävsnämnden.

Det rör sig i det förra fallet om en satsning på cirka 13,3 miljoner kronor och i det senare om cirka 50 miljoner kronor.

Gruppbostaden

När det gäller LSS-boendet så brådskar ärendet eftersom Kinda kommun har ett viteshot hängande över sig. Det rör anmärkningar som dels är tidsbundna, dels rör att en så kallad "institutionsprägel" på gruppboendet måste undvikas.

-Det är alltid en balansgång, säger nämndens ordförande Björn Hoflund (M), mellan utformningen av lokalerna och en ekonomisk driftkostnad. Men jag tror att detta är en bra utformning, nu byggs det enligt rekommendationerna i ett plan.

Tjälkroken sätts i backen, så snart bygglovet är klart, vilket det kommer att vara inom kort.

Det ska byggas två avdelningar, fyra plus fyra lägenheter, samt gemensamma utrymmen i mitten sektion.

Varje lägenhet får kök och allrum i ett, ett separat sovrum och rymligt badrum. Alla lägenheter får även varsin egen uteplats med altandörr. I det gemensamma utrymmet blir det en sittavdelning med soffor och TV, flera matplatser och kök, liksom aktivitetsutrymmen och konferensrum. Det blir vidare personalutrymmen med omklädning, vilorum, badrum, samt en tvättstuga.

Byggnaden placeras så att gaveln på huset pekar ut mot Östgötagatan. Det förbereds även för installation av solceller på byggnaden. Nu återstår endast några underskrifter från skyddsombud för att bygglovet ska kunna godkännas av Jävsnämnden.

Det krävs en smärre justering av detaljplanen i området, och det öppnar för vidare tankar i framtiden, om flera bostäder på det vackra området, mellan det kommande gruppboendet och Kisaån. Via den bro som finns där kommer de bostäderna att ligga mycket nära Kisa centrum.

Räddningsstation

När det gäller Räddningsstationen så är således bygglovet klart sedan tidigare. Nu ska Jävsnämnden sköta upphandlingen av entreprenör med utgångspunkt från ritningar som redovisats.

-Det ska även fattas beslut i kommunstyrelsen om ett startbesked, ett formellt beslut om att dra igång den här investeringen, något sådant beslut finns ännu inte, säger Björn Hoflund.

Kinda har hittills endast skjutit till åtta miljoner kronor till byggnationen av Räddningsstation, varav tre har använts till projektering och liknande. "Det stora beslutat", alltså resterande investeringsskostnad måste fattas innan arbetet med upphandlingen startar.

Byggnaden är så konstruerad att det ska kunna placeras solceller på taket, vilket innebär en merkostnad på 1,5 till 2 miljoner kronor. Målet är att byggstarten kan ske under innevarande år.

-Från moderaternas sida är vi positiva till byggnationen och vi vill att beslut om satsningen, ska kombineras med en hållbar finansieringsplan, inklusive framtida driftskostnader.

Skogsinnehav

Björn Hoflund säger att han personligen kan tänka sig att en rejäl del av Kinda kommuns skogsinnehav ska avyttras för att bekosta Räddningsstationen. Kinda har cirka 600 hektar skog, såväl tätortsnära, som djup produktiv skog, och värdet bedöms ligga på cirka 60 miljoner kronor, kanske upp emot 80 till 100 miljoner.

Inom centerpartiet råder delade meningen om skogsinnehavet. Anders Ljung, tidigare kommunalråd och nuvarande andre vice ordförande i kommunfullmäktige vill att kommunen behåller sitt skogsinnehav, dels som en buffert inför svåra tider, dels för att kunna ha som bytesobjekt, när kommunen vill få tillträde till mark för strategiska ändamål.

Men Göran Olsson, andre vice ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden är inte lika säker.

-Jag frågar mig, när behövs en eventuell buffert, om inte nu. Med de stora investeringar vi står inför. Om man ska ha en ekonomisk buffert, så ska den användas när den behövs.

Han menar att det är rätt tid att sälja. Senast Kinda sålde skog kunde den säljas för 17 000 kronor per hektar, nu kan den säljas för 100 000 kronor.

Värdestegringen kan även tala för att det är mer ekonomiskt att behålla skogen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om