Det var redan i början av november som vår tidning kunde avslöja de nya och återupplivade planerna på en vindkraftspark i Horn-Hycklinge. Och nu bekräftas uppgifterna.
Det är det norska storföretaget Fred. Olsen Renewables som funderar på en rejäl etablering i området i den allra mest södra delen av Östergötland.
Fred. Olsen Renewables, FOR, har varit i branschen sedan 1996. Huvudkontor i Oslo och i huvudsak aktiva på den Skandinaviska och brittiska marknaden.
Företaget har totalt sex vindkraftsparker i UK, en i Norge och en i Sverige. Horn-Hycklinge skulle bli den andra i landet.
Det handlar enligt vår källa om mellan 10 och 15 verk av senaste snitt, vilket kan innebära höjder på mellan 200 och upp till 250 meter.
Den senaste stundtals enormt stormiga debatt som fördes i området var under 2013 och 2014 när det var Eon som stod för byggplanerna. De hårda protesterna gav resultat och många ortsbor drog en suck av lättnad när Eon i april 2014 meddelande att projektet skulle blåsas av.
Rejäla grejer
Parallellt med Fred. Olsen Renewable och deras jättepark, fortsätter den mer småskaliga tvåtornsplaneringen i Hycklinge vind och Hjovind. Men även om det vid en jämförelse med Fred-Olsens vindkraftspark, så rör det sig om rejäla verk.
-Ja, de är 100 meter höga och så tillkommer 84 meters vingar, så totalt kan de sägas vara 145 meter. Det rör sig om två verk och 1,6 GW per år per verk. De kostar i storleksordningen 24 till 26 miljoner kronor per verk, så det är ändå rejäla grejer.
Den som säger så är Anders Pettersson i Hjo, som är en av de drivande bakom Hjovind. Hans företag är att anlägga förhållandevis mindre anläggningar runt om i landet, med stort lokalt engagemang.
-Helt rätt. Jag är mer eller mindre delägare i 10 till 15 olika verk och nu har det lossnat igen och går mycket bra. Annars har det varit lite stiltje i branschen fram till november 2016, när elpriserna plötsligt började gå upp igen.
Två bygglov
Han förklarar att han nu ska ta förnyade kontakter med sina samarbetspartners i Hycklinge för att sätta igång planeringen igen.
-Jag har fått vå bygglov beviljade. Eftersom de gäller i två år, måste vi sätta igång byggnationen före maj i år. Och sedan måste de stå klara inom tre år.
Men varför inte bygga högre än 145 meter?
-Det är en avvägning mellan kapacitet och kostnad. Det finns många kranar som når just över 100 meter för monteringen. Om man går över det så går det åt helt andra grejer, och blir markant dyrare.