Dags för nytt pass i gympahallen – idrottsföreningen stämmer in i protesterna

Vi gav i denna tidning plats åt ett rejält gympapass i Björkfors för någon veckan sedan, när vi skrev om gymnastiksalen som är hotad, om inte till formen, som till innehållet. Nu studsar vi ut på mattan igen eftersom även Björkfors GoIF, vill vara med i övningen. -Gymnastiksalen är viktig för samhället Björkfors framtid.

Lars Ekholm, Björkfors GoIF, är oroad över planerna på utförsäljning av gymnastiksalen.

Lars Ekholm, Björkfors GoIF, är oroad över planerna på utförsäljning av gymnastiksalen.

Foto:

Kinda2017-08-29 14:00

Det var i mitten av månaden som vi skrev om Lars-Inge Schedenborg i Oppeby Bygderåd i Björksfors, som protesterade mot de planer för Björkfors gymnastiksal, som hade kommit honom och andra i orten till kännedom.

Gymnastiksalen i Björkfors har varit på politikernas näthinna länge. Driften av hallen anses vara för dyrbar. Ttillsammans med en generell hyresnivå, blir det en månadsutgift som kultur- och fritidsförvaltningen länge ansett vara alltför hög.

Försäljning

Nu har kontraktet sagts upp per den sista december i år och det kan i en förlängning leda till en för många oönskad effekt. Gymnastiksalen kan helt enkelt få en Till salu-skylt nedslagen på gräsplanen, och det kan bli såväl verkstad, som lager, eller garage, eller förråd eller vad som helst av gymnastiksalen.

Schedenborg och bygdeföreningen protesterade till Kinda kommun menade bland annat att driftkostnaden ingalunda är så hög som hyresnivån indikerar. Det innebär därmed att Kultur- och fritid i dag och sedan länge, betalat för mycket.

Vilket i sin tur innebär att hyresvärden, alltså Kinda kommun, de facto tjänar pengar på gymnastiksalen. Lars-Inge Schedenborg efterfrågade i vår tidning en snabb undersökning om vad den verkliga kostnaden för driften av gymnastiksalen är exakt. För nu och för framtiden.

Det oroväckande är att kommunchefen Rosi-Marie Fors samtidigt har fått i uppdrag av kommunstyrelsen att undersöka förutsättningarna för utförsäljning av tre lokaler, varav gympahallen är en. Övriga är Allhamra skola och Tingshuset i Kisa.

Verksamhet

Och nu stämmer således Björkfors GoIF in i protesten. Även idrottsföreningen ställer sig tveksam till planerna att avyttra Björkfors gymnastiksal.

-Styrelsen vill tydliggöra vikten av att gymnastiksalen i Björkfors finns kvar och vi önskar en dialog direkt med Kinda kommun om saken, framför ordföranden Lars Ekholm.

Han säger sig vara oroad över de kontakter som tagits med andra intressenter.

-Som idag inte har någon verksamhet alls i gymnastiksalen.

Föreningen har skickat en skrivelse i ärendet till Kinda kommun. De förklarar att föreningen haft stor nytta av hallen i princip allt sedan den stod färdig. Tyvärr har det under lång tid varit brist på ungdomsledare i samhället, men trots detta har GoIF kunnat bedriva såväl motionsverksamhet som ungdomsverksamhet i hallen.

Inget alternativ

Förutom att motionen har gymnastiksalen blivit till en samlingspunkt för föreningens medlemmar. De medlemmar som deltar är dessutom grundstommen för underhåll och drift av festplatsen på Valö.

-Motionsverksamheten har blivit en sammanhållande länk mellan dessa medlemmar och därmed Valös framtid. Valö har under många år utvecklats och är idag en viktig del av Björkfors attraktionskraft.

Björkfors GoIF vill även lägga till att gymnastiksalen är en viktig del för samhällets attraktionskraft, för nya invånare i samhället, och därmed möjligheter till rekryteringen av såväl medlemmar som ledare.

-Att erbjuda liknande möjligheter på annan ort, exempelvis Rimforsa, är för föreningens medlemmar och andra boende i trakterna runt Björkfors inget alternativ. Närheten till lokalen är avgörande för att få ihop vardagens livspussel, avslutar Lars Ekholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om