Dags för semlor

Idag är det fettisdagen och massor av semlor har redan sålts på caféer runt om i landet. Marita Forssman Andersson som driver Ateljé Södergården café och hantverk utanför Kisa serverar semlor på gammaldags vis.

Semlor i olika former: "vanliga" semlor på fatet och som "hetvägg" med varm mjölk och kanel. Foto: Louise Tollemark

Semlor i olika former: "vanliga" semlor på fatet och som "hetvägg" med varm mjölk och kanel. Foto: Louise Tollemark

Foto:

Kinda2005-02-08 07:40

Semlorna har sedan flera veckor tillbaka intagit våra caféer så många kanske redan har provsmakat årets semlor. Men semlan eller fastlagsbullen som den fortfarande heter i södra Sverige är starkt anknutet till den katolska fastan som är 40 dagar lång. Därför ska man traditionsenligt äta semlorna först tisdagen innan fastan vilken har fått namnet fettisdagen. Marita Forssman Andersson är en av dessa som håller på traditionen.
- När jag själv var liten kunde man endast köpa semlor på tisdagar och det gjorde att man längtade till den dagen och att tisdagsfikat blev en semlefest. Därför gillar jag traditionen. Men i år vi har faktiskt också tjuvstartat och serverade våra första semlor förra söndagen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om