Daniel är fjärde generationens målare

För 20 år sedan startade Frank Johnsson i Kisa egen målerifirma. Han är tredje generations målare och nästa generation är redan tryggad. Franks son Daniel är anställd i företaget sedan tre år tillbaka, men började redan som tolvåring.

Frank Johnsson, Daniel Gustavsson och Johan Schill har i dagarna avslutat jobbet i Hycklinge kyrka. Foto: Lars-Göran Bexell

Frank Johnsson, Daniel Gustavsson och Johan Schill har i dagarna avslutat jobbet i Hycklinge kyrka. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Kinda2017-05-22 15:45

– Farfar Gustav var möbelsnickare och målare och pappa Nicolaus var målare och jag har haft yrket sedan 1985 och nu är Daniel den fjärde generationens målare, säger Frank Johnsson.

Efter fyra år på Kindasågen i Kisa bestämde sig Frank för att byta bana och utbilda sig till målare.

- Jag gick målareutbildning i Gamleby under ett år som gick över till lärlingsutbildning under några år, säger Frank Johnsson.

Mellan 1985 och 1997 jobbade Frank de första två åren hos Sören Edoffs Måleri och sedan hos Kisa Måleri.

- Jag blev arbetslös och fick genom arbetsförmedlingen gå en starta eget-kurs under tre månader. Jag hade tidigare haft funderingar på att starta eget och efter kursen drog jag igång direkt, säger Frank Johnsson.

Första jobbet som egen företagare var i Tegelsätra:

- Det var in- och utvändig målning på ett mindre hus, kommer jag ihåg.

Jobben började rulla in och efter något år anställde Frank en målare. I dag har företaget sju anställda.

I år firar Frank Johnsson 20 år som egen företagare och det är lika många år sedan som sonen Daniel tog sina första penseldrag i firman.

- Jag började sommarjobba hos farsan och sedan blev det jobb på lovdagar och i helgerna. Efter högstadiet gick jag målarutbildning på Anders Ljungstedts Gymnasium i Linköping och avlade gesällbrevet 2006. Året efter blev jag anställd hos pappa, säger Daniel.

I dagarna har målerifirman avslutat ett stor jobb i Hycklinge kyrka i vilken en ny samlingssal har byggts.

- Här har det varit mycket special som målning med linoljefärger. Gipsväggar som är pustade med ett spackel så att de har fått en struktur som liknar de övriga väggytorna i kyrkan, säger Frank.

Just nu har Frank och hans anställda flera storjobb igång, bland annat Kinda-Ydre Sparbank i Kisa och prästgården i Kisa.

- Vi har fullt upp hela 2017 och har bokat in jobb även in på 2018, säger Daniel.

Ett stort problem som inte bara Frank Johnsson Måleri står inför är att hitta yrkeskunnigt folk.

- Vi har sökt personal men det finn inga målare att få tag i. Det är olyckligt att få säga nej till jobb på grund att vi inte hinner med, men så är det, tyvärr, säger Frank Johnsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om