De är Kindabygdens hopp i Midnattssolsrallyt

Nu är det inte långt kvar till starten av årets Midnattssolsrally, och från Kinda laddar fem förare med kartläsare upp för fullt. Alla är överens om att det är extra roligt att åka Midnattssolsrallyt då det är ett arrangemang utöver det vanliga, mycket publik, härlig stämning och flera dagars rallyåkande.

Här är grabbarna som ska försvara Kindas färger i Midnattssolsrallyt. Fr v. Tobias Gustafsson, Fredrik Svensson, Lars Pettersson, Lars Jansson, Ulf Johansson, Peter Jonasson, Tomas Damm, Jan Svensson och Fredrik Nordh. Saknas på bilden gör Tomas Kasselstrand. Foto: Margaretha Roth

Här är grabbarna som ska försvara Kindas färger i Midnattssolsrallyt. Fr v. Tobias Gustafsson, Fredrik Svensson, Lars Pettersson, Lars Jansson, Ulf Johansson, Peter Jonasson, Tomas Damm, Jan Svensson och Fredrik Nordh. Saknas på bilden gör Tomas Kasselstrand. Foto: Margaretha Roth

Foto:

Kinda2017-06-26 15:35

Med startnummer elva på bilen kan vi se MK Kindas Tomas Damm med kartläsare Tomas Kasselstrand från Rimforsa.

Tomas kör en Volvo 142, årsmodell 1972 och den bilen rattade han även förra året i MSR och då kom de på en 66:e plats totalt.

Tomas Damm, 57 år började åka rally i slutet av sjuttiotalet och höll på till 1986.

Han hade inga framstående placeringar, någon klass-seger som B-förare, men motorintresset har funnits kvar i alla år och förra året startande Tomas i MSR efter 30 års uppehåll.

Tomas som under vintern har rustat upp sin gamla Volvo hoppas i årets MSR att komma till målet i Vimmerby på lördagen.

–Tävla får man tills vidare göra mot sig själv, säger Tomas Damm.

Tobias Gustafsson med Fredrik Svensson i högerstolen, båda från Kisa och tävlande för Ydre MK, startar med nummer 53.

För Tobias är det första gången han kör i MSR men han har många bilsportsår bakom sig. Tobias som är 28 år har vuxit upp med motorsport i familjen och han började med folkrace som junior och gjorde rallydebut 2007 i en Volvo 142.

Tobias ska köra en Volvo PV 1963 års modell som han fått låna av Veine Svensson och Fredrik Svensson.

–Jag fick frågan av Fredrik om jag ville låna bilen till MSR och jag tog chansen och tackade ja, säger Tobias, som riktar ett stort tack till Veine och Fredrik samt till pappa Anders och sponsorer som gjort det möjligt att starta.

Han hoppas på en spännande och rolig tävling med fokus på att komma i mål med minnen för livet.

Kört rally i 35 år

Nästa Kinda-förare i startlistan är Peter Jonasson tävlande för Ydre MK med startnummer 82 på bilen. Peter har i år Lars Jansson från Åtvidabergs MK i högerstolen, då dottern Lina Jonasson som läste åt pappa Peter förra året återfinns i Daniel Walls bil i år.

Peter som hunnit bli 59 år har kört rally från och till i 35 år och han började sin karriär i en turkos Volvo PV.

Till förra årets Midnattssolsrally inhandlade Peter en Opel Ascona B årsmodell 1980, och det är den bilen som ska få bekänna färg även i år på MSR.

Förra året kom Peter sexa i sin klass, vilket var ett bra resultat då han fick starta om med ett antal tilläggsminuter efter att ha kört sönder kardanstången.

Så i år hoppas Peter på hel bil hela tävlingen och ett resultat i övre halvan i klassen, där det startar 20 stycken i år.

Lars ”Lill-Lasse” Pettersson från Hycklinge tävlar för MK Kinda med startnummer 106 och han har Ulf Johansson Ydre MK, också han boende i Hycklinge, som kartläsare.

Lasse har uppnått 54 års ålder och hunnit med mycket bilsport genom åren.

–Jag körde folkrace och rally så mycket jag kunde i min ungdom, säger Lasse Pettersson.

Blandade framgångar

Det var blandade framgångar i rally, men i folkrace-sammanhang så var ”Lill-Lasse” ett namn man oftast kunde läsa högt upp i resultatlistorna.

Lasse ställde upp i MSR 2013 efter många års uppehåll från rallyåkandet, och fick ”blodad tand” efter det.

Då blev det en mycket framskjuten placering, femma i sin klass och sjua totalt i tävlingen.

År 2016 fick han bryta på grund av att kardanstången gick sönder och fick därmed sex minuters tillägg vid omstart, så tiden då räckte till en tolfte plats i klassen och 38:a totalt.

Hoppas bilen håller

Lasse kör i år en Volvo 242 av årsmodell 1981, och Lasse och Uffe hoppas att de kan hålla ihop bilen hela tävlingen och naturligtvis få en framskjutande placering.

Sist ut i startlistan av Kindabygdens förare är Fredrik Nordh Kisa och Ydre MK med startnummer 112 på sin bil.

I högerstolen sitter Janne Svensson också han från Kisa och Ydre MK, och ekipaget kommer att färdas i en Saab 99 årsmodell 1975.

Omplåstring av bilen

Fredrik är 53 år och har kört rally i omgångar sedan 18-årsåldern.

–Rallyintresset fick jag av mina svågrar som körde rally och som jag var med ute på rallytävlingar och tittade, säger Fredrik Nordh.

Fredrik har startat i MSR tre år tidigare. 2009 startande han om efter en avåkning och omplåstring av bilen.

År 2010 kom Fredrik i mål men hade tappat mycket tid då en medtävlande hindrade efterföljande bilar, och 2016 bröt han tävlingen. Så det Fredrik och Janne hoppas på i år är att de ska nå målet i Vimmerby på lördagen.

Ett härligt gäng

Förutom förare och kartläsare så finns det med många service-killar och tjejer runt ekipagen, det kan hända mycket under de fyra dagar som tävlingen körs och förberedelserna när det gäller reservdelar, verktyg, maskiner med mera är viktig.

–Vi är ett härligt gäng från bygden som kör och alla hjälper alla, avslutar Tomas Damm.

För i bilsportssammanhang hjälps alla åt, och så även i Midnattssolsrallyt.

Nu hoppas grabbarna från Kinda att många från Kindabygden tar sig ut i skogarna eller till torget i Kisa på fredagen och hejar på dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!