De besökte Obamas farmor

Nio Kindabor är nu hemma från sin resa till Kimilili i Kenya. Största överraskningen? Ett besök hos president Obamas farmor.

Hela gruppen i Kogelo, Kenya. Längst fram Maria Nyango och Sarah Hussein Obama.

Hela gruppen i Kogelo, Kenya. Längst fram Maria Nyango och Sarah Hussein Obama.

Foto:

Kinda2009-09-05 04:05


- Det var ju en total överraskning, berättar Anders Ljung. Det var först när vi hade 500 meter kvar som det stod klart för oss vart vi skulle.
Det var på vägen mellan Nairobi och Kimilili som gruppen passade på att göra en avstickare till byn Kogelo, nära Ngiya, inte långt från Victoriasjön.
Byns största kändis är numera Sarah Hussein Obama, farmor till president Obama i USA.

Vill bygga barnhem
Mama Sarah är 87 år gammal. Hon bor i Kogelo tillsammans med sin dotter Maria Nyango. Och besöket blev mycket mer än vad Kindaborna tänkt sig.
Det visade sig Sarah bildat en "Mama Sarah Children Foundation" som planerar att bygga ett barnhem i Kogelo. Alltså ungefär som det Gustafs Children Home som drivs med hjälp från Kinda i Kimilili.

Vid graven
Kindaborna hade med sig en vacker turistaffisch om Kinda.
- Vi skulle titta på graven där president Obamas pappa är begravd, berättar Erik Björklund. Då tittade Maria på planschen och började prata: tänk om vi skulle kunna få så vackert runt vårt barnhem. Då blev det naturligt att vi började prata om barnhemmet i Kimilili.

Mejlkontakt
Nu har Erik Björklund mejlkontakt med Maria Nyango (som till skillnad från Mama Sarah pratar engelska).
- Barnhemmet ska börja byggas nu i oktober, berättar Björklund. Tanken är att de ska kunna ta vara på de erfarenheter vi har i Kimilili.
Som avslutning på besöket framförde kommunalrådet Anders Ljung gruppens tack.
- Jag tackade för vänligheten och lämnade tre visitkort: till farmor, till dottern och till Barack om han skulle komma dit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om