De hittade drömhuset i Horn

En skånska och en engelsman har hittat till Horn. Just nu jobbar de i Tadzjikistan där Nick reformerar hälsovårdssystemet och Marie hjälper utsatta kvinnor. Men de hoppas kunna tillbringa mer tid i Horn i framtiden.

Engelsmannen Nick Bottone och skånskan Marie Persson har hittat sitt drömhus i Horn. Men jobbet finns än så länge i Tadzjikistan.

Engelsmannen Nick Bottone och skånskan Marie Persson har hittat sitt drömhus i Horn. Men jobbet finns än så länge i Tadzjikistan.

Foto:

Kinda2009-01-10 05:05


Marie Persson kommer från början från skånska Svalöv. Hon är sekretare i grunden men har mest jobbat inom hotell- och restaurang och resebyråsvängen. På senare år har hon utbildat sig till psykolog.
Nick Bottone är en Londonkille som också prövat på mycket. Han är utbildad läkare och ekonom och har jobbat mycket med hälsovårdsfrågor. Bland annat för lokalstyret i Skottland och hälsovårdsministeriet i Storbritannien.

Internationellt
Båda har jobbat internationellt i många år. Marie till exempel på öarna i Söderhavet. Nick som representant för ett läkemedelsföretag i Kaukasien och Östeuropa.
De möttes i Schweiz 2002 och Marie flyttade så småningom till Nicks hus i Skottland. Men arbetet internationellt har fortsatt.

I Tadzjikistan
I tre år har Nick jobbat i Tadzjikistan med att reformera hälsovårdssystemet, anställd av en schweizisk organisation.
Tadzjikistan är en gammal sovjetrepublik som gränsar mot Afghanistan och är ett av världens fattigaste länder. Under sovjettiden hade alla människor fri sjukvård och det fanns ett utbyggt system av kliniker med utbildade läkare.

Kollapsade
Men med Sovjetunionens kollaps kollapsade också sjukvårdssystemet. I dag finns det gott om läkare i Tadzjikistan men få som har råd att besöka dem.
I Tadzjikistan fanns tidigare ett system med specialiserade kliniker och specialiserade läkare. Mödravård på en plats, ögon på en annan och så vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om