De hoppas kunna locka ut Kindaborna i helgen

"Man hör ofta att det sällan händer något här i Kinda, men den här helgen är ett bevis på motsatsen." Så säger fotokonstnären Karolina Germundsson som håller sin studio öppen för besökare under helgens Östgötadagar.

Keramikern Karoline Broo, till vänster, och fotokonstnären Karolina Germundsson hoppas att många besöker Kinda under Östgötadagarna i helgen.

Keramikern Karoline Broo, till vänster, och fotokonstnären Karolina Germundsson hoppas att många besöker Kinda under Östgötadagarna i helgen.

Foto: Lina Edgar

Kinda2023-05-04 17:00

Keramik, ull- och träprodukter, målningar, loppisar, gårdsbutiker och hemlagad mat. Detta är några av de saker man kan hitta på vägarna i och omkring Kinda i helgen.

Sedan 2001 har Region Östergötlands projekt Östgötadagarna varit ett stående inslag under hösten, men sedan förra året har man valt att även genomföra evenemanget under första helgen i maj.

Fotokonstnären Karolina Germundsson och keramikern Karoline Broo är två av de Kindabor som kommer att ha dörrarna öppna till sina studios och ateljéer.

undefined
Karolina Germundsson sysslar med fotokonst och kommer att hålla sin studio öppen under helgen.
undefined
Karoline Broo, keramiker, hoppas att många ska hitta till hennes ateljé under helgen.

– Det ska bli jätteroligt att få visa upp sina alster. Jag hoppas såklart på många besökare så att mitt företag kan växa. Drömmen vore att kunna hålla på med detta på heltid, säger Karoline medan hon visar oss in i sin keramikateljé.

Här står många färdiga produkter redo, men även sånt som hon hoppas ska hinna bli klart inför helgen.

Över 170 aktörer i hela Östergötland, varav runt 15 av dem i Kinda, är anmälda till vårens Östgötadagar, och Karolina och Karoline hoppas att många ger sig ut under helgen för att ta del av allt Kindaproducenterna har att erbjuda.

– Man hör ofta att det sällan händer något här i Kinda, men den här helgen är ett bevis på motsatsen. Det finns så många duktiga skapare och producenter här. Jag hoppas att alla som har möjlighet faktiskt ger sig ut på vägarna för att besöka oss som håller öppet, säger Karolina Germundsson.

undefined
Mycket ska ordnas inför helgens Östgötadagar. Här står flera alster som kan komma att bli klara.
undefined
Keramik och fotokonst är några av de saker man kan hitta under helgens Östgötadagar.

– Vi upplever att Kindaborna ibland kan vara lite svåra att engagera när det kommer till olika evenemang och liknande, men den här helgen kan vi nästan garantera att det finns någonting för alla, säger Karoline.

Under vår pratstund kommer Kristina W Larsson förbi. Även hon har handgjorda saker som hon kommer att visa upp under helgen.

– Jag har stickat sen jag var en liten flicka, och nuförtiden stickar jag på någonting varje dag. Det är inte bara aviga och räta, utan mer konststickning kan man säga, berättar hon.

undefined
Kristina W Larsson har stickat sen hon var liten flicka och stickar numera på någonting varje dag.
undefined
På Östgötadagarnas hemsida finns en karta över alla de gårdar och hantverkare som håller öppet under helgen.

Att som hantverkare och skapare kunna gå ihop för att locka nya kunder är livsviktigt på små orter, menar den kreativa trion som nu står samlade utanför Karolines keramikateljé.

– Samarbete är ett måste mellan oss som skapar. Jag tror att man måste se varandra som samarbetspartners istället för konkurrenter. Det kan hjälpa allihop framåt, säger Karoline.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!