- Det viktiga med mitt projekt var att få upp både våra egna och andras ögon för vad som händer om det blir en kris och maten blir svårtillgänglig. När vi inte längre kan få frukter som apelsiner och bananer, vad händer då. Vi är ju vana vid att det finns i affären. Då är det viktigt med närodlat, vad det än är, säger Kerstin Naidu Sjöswärd.
Kerstin gjorde helt sonika så att hon satt en radie på fem mil från hemmet i Drättinge för att få sin lokalproducerade mat.
- Det blev inte bara i Kinda, nej även kommuner som Vimmerby, Boxholm, Linköping och Ydre har bidragit med närodlat.
Kerstin är en av Kindamats medlemmar och hade fram till i höstas eget äppelmusteri.
- Jag sålde musteriet och det finns nu i Västra Eneby. Vi pratar mycket om lokalproducerad mat och då är det viktigt att vi även handlar sådan. vem vill ha ett köttbit från Brasilien eller komjölk från Holland eller ägg från Finland, nej handla inom landet och i närområdet där du bor. Utan bonden så stannar Sverige, så enkelt är det.
Efter ett år av lokalproducerad mat på middagsbordet i Övra Drättinge och efter att allt blev nedskrivet i dagboksanteckningar så blev det en bok med titeln "Rapport från en lokalist".
- Först tänkte jag att det blir nog svårt att hitta ett förlag som vill trycka boken, men jag hade fel. Jag ringde till Norlén & Slottner och svaret blev, javisst vill vi trycka din bok och på den vägen är det, säger Kerstin Naidu Sjöswärd.
- Jo, i min privata ordbok är det en person som försöker livnära sig på enbart lokalproducerade livsmedel, säger Kerstin, vilket även är förordet i boken.
Igår var det boksläpp på biblioteket i Kisa. Kerstin kommer att berätta om sitt projekt och sälja och signera boken. det blir även musikalsik inslag med Kerstin själv tillsammans med Bill Brolin och Petter Almlöf.
Och vad är en medlem i Kindamat utan just mat, det blir även den delen på biblioteket i dag.
- Det bjuds på en söt och en salt munsbit. Det är bland annat ost från Boxholm, grädde från Löt, basilika från Freson och vår egen flädersaft, avslutar Kerstin.