De politiska uppdragen har fördelats

I går fördelades omkring 180 politiska uppdrag i Kinda kommun. Sverigedemokraterna gjorde anspråk på flera ordförandeposter - men de fick inget gehör hos de övriga partierna.

Kinda2014-12-16 09:05

På årets sista fullmäktigesammanträde gjordes det många olika val för den kommande mandatperioden.
Sammanlagt var det cirka 180 politiska uppdrag som fördelades.

Känner sig rustad
Det bjöds inte på några större överraskningar. Som väntat blir Hans Måhagen (S) ny ordförande i kommunstyrelsen.
- Jag vill att politiken ska präglas av öppenhet och samarbete, det är så vi skapar långsiktiga lösningar. I rikspolitiken har det pratats mycket om utsträckta händer.
- Här kommer en hand till oppositionens företrädare Lars Karlsson, och den är ärligt menad. Jag hoppas att vi kan hjälpas åt framöver, sa Måhagen "som känner sig väl rustad för uppdraget".

Samtalar med SD
Från och med årsskiftet blir nämnde Lars Karlsson (FP) oppositionsråd på 50 procent.
- Självklart tar vi emot handen från majoriteten. Vi ska sträva efter att Kinda ska gå framåt.
- Jag vill även sträcka ut en liten hand till Sverigedemokraterna. Vi kommer fortsätta att samtala under mandatperioden och föra en dialog om oppositionspolitik, sa Karlsson.

"Respektlöst..."
Noterbart är att Sverigedemokraterna gjorde anspråk på posterna som andre vice ordförande i kommunstyrelsen, socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden, samt vice ordförande i miljö-, bygg- och räddningsnämnden.
Det är fel att flera av ordförandeposterna tillfaller de mindre oppositionspartierna, menar Sverigedemokraterna.
- Att spela bort valresultatet på det sätt som övriga oppositionspartier väljer att göra är respektlöst mot väljarna, vårt demokratiska system och vittnar om en tvivelaktig demokratisyn, säger Christian Nordin Olsson (SD).

Voteringar
Under kvällen begärde Sverigedemokraterna fyra voteringar. Men det hjälpte inte.
Vid två av omröstningarna var det dock någon politiker utanför Sverigedemokraterna som röstade på SD:s representant. Eftersom det var slutna voteringar är det omöjligt att veta vem som röstade på SD.
Vid omröstningarna deltog politiker från oppositionen, samt Kalle Sandell (KD). Övriga politiker från majoriteten avstod ifrån att rösta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om