De sÀger nej till Itsams beslut

Itsams direktion har beslutat att Àndra fördelningen av kommunernas medlemsavgifter. Kinda sÀger nej, och kan komma att stoppa förÀndringen genom beslut i fullmÀktige.

Nyligen tog Itsams direktion beslut om att förÀndra anslagsfördelnignen mellan medlemskommunerna, men Kinda och Conny Forsberg (S) sÀger nej.

Nyligen tog Itsams direktion beslut om att förÀndra anslagsfördelnignen mellan medlemskommunerna, men Kinda och Conny Forsberg (S) sÀger nej.

Foto: Torbjörn Lindqvist

KINDA2019-06-28 17:00

– Det som stĂ„r i Itsam-avtalet Ă€r att Ă€ndringar ska godkĂ€nnas av direktionen och medlemmarna, men i alla andra frĂ„gor representerar direktionsmedlemmarna kommunen, sĂ„ det Ă€r en osĂ€kerhetsfaktor. Vi har tagit hjĂ€lp av en juristbyrĂ„ för att svara pĂ„ frĂ„gorna om beslutet behöver lyftas i respektive fullmĂ€ktige och om inte, vad hĂ€nder om en kommun gör det Ă€ndĂ„, förklarar kommunalförbundets direktör Mattias Robertsson Bly.

I dag bygger Itsams finansieringsmodell pĂ„ att respektive medlemskommun betalar ett visst anslag baserat pĂ„ kommunernas IT-budgetar vid förbundets bildande. Vid uppstarten deltog kommunerna Kinda, Ydre, Boxholm och Ödeshög. För Vimmerby och Åtvidaberg, som anslöt senare, Ă€r kostnaderna i dagslĂ€get högre. Nu har kommunalförbundets direktion istĂ€llet beslutat att basera medlemssumman pĂ„ befolkningsmĂ€ngd. Kinda, genom representanten Conny Forsberg (S), var de enda som reserverade sig mot förĂ€ndringen.

– Det skulle innebĂ€ra en ökad kostnad med nĂ€stan 600 000 kronor om Ă„ret för Kinda och sĂ€ger en kommunfullmĂ€ktigeförsamling nej sĂ„ gĂ„r det inte att genomföra. Vi var med och startade Itsam med ett antal andra kommuner, tog en mĂ€ngd kostnader och risker, och dĂ„ tycker vi inte att det Ă€r nĂ„got konstigt att det finns en differens mellan anslagen, menar kommunstyrelsen med ordförande Forsberg, vice ordförande Lars Karlsson (L) och oppositionsrĂ„det Christer SegerstĂ©en (L).

Direktionens beslut skulle göra att kostanderna ökade för sĂ„ vĂ€l Kinda som Boxholm, Ydre och Ödeshög. För Vimmerby sĂ€nks dĂ€remot anslaget med cirka 1 200 000 kronor och för Åtvidaberg, ja dĂ„ blir det nĂ€ra 730 000 kronor billigare, ett upplĂ€gg som förbundsdirektör Mattias Robertsson Bly tycker Ă€r mer rĂ€ttvist.

– Som ansvarig för Itsam kan jag se att alla kommuner i dagslĂ€get behandlas lika, de befinner sig pĂ„ samma nivĂ„, samma plattformar och de har ungefĂ€r samma system, och tanken har alltid varit att anslagen skulle justeras i det lĂ€get. Ur ett skattebetalarperspektiv tycker jag att det Ă€r svĂ„rt att pĂ„stĂ„ att tvĂ„ av kommunernas skattebetalare ska betala för de andra kommunernas it-verksamhet.

Planen pÄ justering, finns den med i avtalet?

– Nej, det Ă€r det den inte Ă€r. Det som finns Ă€r, om vi kollar pĂ„ vĂ„rt övergripande styrdokument förbundsordningen, att det finns en skrivelse om att om Itsam gĂ„r med underskott ska det betalas av medlemskommunerna fördelat efter invĂ„narantal. Det Ă€r en signal pĂ„ att det Ă€r sĂ„ man har tĂ€nkt finansieringen för kommunalförbundet.

Kinda kommer att ta upp frÄgan i kommunfullmÀktige den 16:e september.

"Det Àr en osÀkerhetsfaktor", sÀger förbundsdirektör Mattias Robertsson Bly avseende det faktum att Kinda kommun kan komma att stoppa förÀndringen genom ett fullmÀktigebeslut.
"Det Àr en osÀkerhetsfaktor", sÀger förbundsdirektör Mattias Robertsson Bly avseende det faktum att Kinda kommun kan komma att stoppa förÀndringen genom ett fullmÀktigebeslut.
Anslagsfördelning nuvarande/invÄnarantal

Vimmerby: 5 064 687/3 853 626 kronor

Åtvidaberg: 3 558 907/2 828 960 kronor

Kinda: 1 849 174/2 422 131 kronor

Boxholm: 1 072 891/1 334 560 kronor

Ödeshög: 707 257/1 301 267 kronor

Ydre: 413 585/916 957 kronor

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!