"De tog iallafall inte spaden ifrån mig"

Hörselskadades förening i Kinda brukar då och då bjuda in en föreläsare till föreningslokalen i Kisa. Denna gång satt Stig-Anders Svensson, mera känd som "Hästmannen" i stolen.

Stig-Anders Svensson och HRF Kindas ordförande Karl-Erik Karlsson.

Stig-Anders Svensson och HRF Kindas ordförande Karl-Erik Karlsson.

Foto:

Kinda2017-10-05 08:30

Under tisdagens öppet hus hos hörselföreningen i Kisa, var Hästmannen inbjuden som föreläsare.

Innan föreläsningen skjutsades han för att äta mat i samhället. Besöket på en restaurang i Kisa, där de bjöd på bruna böner och fläsk gjorde gott intryck, på denna numera kringresande man, då han får besöka många platser och berätta sin historia.

Brukar med handkraft

Han berättade inför de samlade om livet på gården Råskog i Flisby, där han är född och uppvuxen. De som sett filmerna om honom vet hur livet ter sig på gården.

De två gårdarna som han brukade med sina hästar bestod av tolv hektar men då han under 2010 fick djurhållningsförbud för hov- och klövbärande djur, försöker han nu bruka marken med handkraft, vilket försvårar det hela en del.

Hästarna blev bättre

Stig-Anders Svensson kom snart in på samtalet om sina älskade hästar, de tre ardennerhästarna Linda, Mona och Sally. Linda hade en infektion i ett ben och därför kom veterinären till gården för att behandla detta. Så småningom fick Svensson själv ombesörja denna behandling tillsammans med en god vän.

Samtidigt hade även Sally problem med klåda på ett av sina ben, och när veterinären så kom tillbaka för att undersöka Lindas tillfrisknande, vilket han godkände så gjorde han även en undersökning av Sally som även hon blivit bättre.

Bestämt sig

Svenssons vän sedan 60 talet, Sivert Liljenberg var med den aktuella undersökningsdagen, och berättade med egna ord.

Jag sprang ett varv med Sally för att visa att hon inte längre haltade, sedan sprang även veterinären en runda och kunde sedan godkänna även detta, berättade Liljenberg .

Fast inget hjälpte, de hade bestämt sig på Länsstyrelsen i Jönköping för att jag var skyldig, och att hästarna led hos mig, berättade Hästmannen, som 2010 fick djurhållningsförbud mot hov- och klövbärande djur för tid och evighet.

Ej utbildning

Detta överklagades tillsammans med Svenssons jurist, och vittnen kallades till förhör.

Av någon lustig anledning lämnade Förvaltningsrätten vittnes talen utan avsikt, och veterinären sa i förhör att han inte kunde minnas något om detta. Än idag driver vi detta mål vidare, och det har framkommit att personalen som tog beslutet att frånta mig hästarna, ej har utbildning för att döma i sådana brott, berättade Svensson.

De samlade medlemmarna i hörselföreningen ställde många frågor som Svensson svarade på så gott han kunde.

Söndagsmiddag

För att sysselsätta sig idag ägnar sig Svensson åt höskörd, för hand, och åt sin odling bestående av ärtor, persilja, dill, potatis, lök med mera.

De tog i alla fall inte spaden från mig och sedan är jag ju smålänning, så klarar mig det gör jag. Till detta bakar jag mitt eget bröd. Jag gör så gott jag kan och det har jag mycket min mormor att tacka för. Hon lärde mig mycket om köket och matlagning. Hos dem var det söndagsmiddag sju dagar i veckan, avslutade Stig-Anders Svensson.

Många samlades i HRF föreningslokal för att lyssna på Hästmannens berättelse. Foto: Morgan Karlsson
Många samlades i HRF föreningslokal för att lyssna på Hästmannens berättelse. Foto: Morgan Karlsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om