De vill att en ny vårdcentral ska byggas på stationsområdet

"Krisen på vårdcentralen i Kisa är akut. Därför föreslår vi att det ska byggas en ny vårdcentral på stationsområdet, i anslutning till resecentrum och ICA liksom centrumnära lägenheter för boende 55 plus".

Anders Lind, Kisa PRO, Sonja Örntorp, PRO Samorganisation, Birgitta Källstrand, Rimforsa PRO och Åke Eriksson, Södra Kinda PRO, uppvaktar regionen och kommunen med förslag att bygga ny vårdcentral på stationsområdet. Foto: Alf Wesik

Anders Lind, Kisa PRO, Sonja Örntorp, PRO Samorganisation, Birgitta Källstrand, Rimforsa PRO och Åke Eriksson, Södra Kinda PRO, uppvaktar regionen och kommunen med förslag att bygga ny vårdcentral på stationsområdet. Foto: Alf Wesik

Foto:

Kinda2017-09-11 10:30

Det är PRO i Kinda som samfällt går ut med förslaget, alltså PRO-föreningarna i Rimforsa, i Kisa och i Södra Kinda, plus PRO:s samorganisation.

Förslaget är väl förankrat hos samtliga 680 medlemmar och utgör därför ett rejält underbyggt förslag för att komma till rätta med två eller tre stora framtida problem i Kinda kommun.

-Vi vet att krisen på Kisa vårdcentral är akut och väldokumenterad sedan länge, säger Sonja Örntorp, ordförande för PRO Samorganisation. Det saknas ständigt läkare och sjuksköterskor.

-Och dessutom är arbetsmiljön mycket dåligt. Det är gamla. Omoderna och slitna lokaler som inte är anpassade till en modern och rationell drift, fortsätter Anders Lind, ordförande i Kisa PRO. Genom den här lösningen tror jag vi skapar en trygghet för nuvarande personal, samt underlättar att locka ny personal till Kisa.

Underlätta

Den nuvarande vårdcentralen Danhemsgården har många fördelar, men den är inte anpassad efter dagens krav, och från regionens fastighetsavdelning har framförts att den knappast går att bygga om, med tjocka bärande väggar.

-I Kisa pågår planeringen för förnyelse av stationsområdet och ICA planerar att bygga nu butik. Det vore ypperligt att få en ny vårdcentral med i planeringen. Det skulle underlätta för Kindabor i alla delar av kommunen att ta sig till vårdcentralen, säger Birgitta Källsand, ordförande i PRO Rimforsa.

Åke Eriksson, ordförande i Södra Kinda PRO fyller i att det vore bra om det samtidigt planerades för nya centrumnära bostäder på övervåningarna.

-Antalet pensionärer, och särskilt 80 år och äldre, ökar kraftigt i vårt samhälle.

Anders Lind:

-Vi förutsätter att Kinda kommun och Region Östergötland verkligen tar tag i den prekära situationen och påbörjar planeringen av en modern, anpassad och funktionsduglig vårdcentral på Kisa stationsområde.

Nu ska en skrivelse skickas till kommunstyrelsen i kisa, Region Östergötland, samt PRO på distrikts och nationell nivå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om