Den nedläggningen gick inte hem

Här kan man verkligen tala om olika uppfattningar. Styrelsen för Sommenbygd-Vätterstrand, där bland annat Kinda kommun ingår, tycker att föreningen för ett finfint jobb.
Medan kommunstyrelsen i Kinda vill lägga ner hela klabbet.

Kinda2018-01-16 10:15

Det var för någon månad sedan ärendet behandlades i kommunstyrelsen i Kinda. Politikerna menade att de små projekt som föreningen Sommenbygd-Vätterstrand deltar i, har en marginell betydelse för landsbygdsutvecklingen i kommunerna.

Av den anledningen föreslog kommunen att föreningen helt enkelt skulle avvecklas under ordnade former.

- Det innestående kapitalet kan antingen delas ut till lämpliga landsbygdsutvecklingsprojekt, eller återbetalas till medlemmarna.

Ekonomiskt stöd

Sommenbygd-Vätterstrand är ett samverkansprojekt mellan kommunerna Aneby, Boxholm, Jönköping, Tranås, Ödeshög, Ydre och Kinda. Syftet är helt enkelt att hjälpa till och bidra till en utveckling av landsbygden i regionen.

Detta görs bland annat genom att föreningar kan söka bidrag till olika projekt. Tanken är att det ska utvecklas samverkansprojekt där föreningen är en del av finansieringen, men att även privata eller offentliga parter kan bidra.

Samverkan kan ske antingen via ekonomiska stöd, eller genom att en av parterna bidrar med arbete eller genomförande.

Reglerna är så skrivna att det maximala beloppet som går att söka är 40 000 kronor. Alla bidrag ska ha minst lika stor egen insats från föreningar som söker hjälp. Varje egenarbetad timme är värd 200 kronor.

Beviljade bidrag betalas ut med halva beloppet vid projekt start som ett förskott. En fadder utses från Sommenbygd-Vätterstrand, som hjälper till och håller koll på utvecklingen. När slutredovisningen godkänts betalas resterande belopp ut.

Nyttan överstiger

Från Ydre deltar Lisa Boyero-Lindström och Sven-Inge Karlsson som kontaktpersoner och från Kinda är det mark- och exploateringsingenjör Kenny Wissmar.

Kinda kommuns önskemål om att hela föreningen ska läggas ner föll dock inte i god jord, när det behandlades vid det senaste styrelsemötet.

- Vi finner ingen anledning att avbryta eller avsluta en väl fungerande projektstödverksamhet, som under många år möjliggjort ett stort antal projekt till nytta för landsbygdsutvecklingen i området. Bara i Kinda kommun har utfallet blivit 23 miljoner kronor mot knappt 6 miljoner i insats, svarar styrelsen i ärenden, säger föreningen genom Mikael Bäckström.

- Det ideella engagemanget för att utveckla idéer som gör området attraktivt har vida överskridit de ekonomiska insatser som respektive kommun bidragit med under 20 års tid.

De ingående kommuneras insatser under perioden 1997 till 2017 har varit 35 miljoner kronor och resulterat i Leaderstöd för 196 miljoner kronor.

- Därutöver tillkommer ytterligare privata och offentliga pengar som vi inte förvaltar utan som går direkt in i projekten, fortsätter Bäckström.

-Styrelsen beslutade därför att inte bifalla Kinda kommuns hemställan om avveckling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om