- Det är den värsta krisen vi någonsin haft. De säger att det ska vara så här dåligt i nästan ett år till, stämmer det tror jag det går fort innan många mjölkbönder försvinner. Vi måste ha ett nationellt pris, vi kan inte konkurrera med länder som har andra förutsättningar. Vi måste få mer betalt, annars går det överstyr med hela den svenska mjölkproduktionen, säger Kindabonden Magnus Ericsson som sedan år 2008 driver familjegården Millingetorp utanför Kisa.
Unik gånger två
Magnus Ericsson är en av de cirka 40 mjölkproducenter som fortfarande finns kvar inom Kindas gränser och han är unik ur två aspekter. Han är den senaste och nästintill den enda i Kinda att under de senaste åren expandera sitt lantbruk, dessutom var han först i Sverige med att bygga en ladugård med såkallad kompostbädd istället för liggbås.
- När den gamla ladugården var helt slut funderade jag över om jag skulle fortsätta med mjölkkor eller övergå till dikor, men jag tror mer på mjölkproduktionen och nu kan jag dessutom ta hjälp av anställda. Just nu har jag 120 mjölkkor, men bygget är långt ifrån klart än. Vi hoppas vara klara och ha fullt hus här inne hösten 2016, då ska besättningen bestå av 300 kor, säger Ericsson.
"Den värsta krisen vi någonsin haft"
I måndags meddelade Arla att de tvingas sänka det redan låga mjölkpriset med ytterligare nio öre. Som en effekt av de avskaffade kvoterna i Europa och ett överskott av mjölk på hela världsmarknaden fortsätter den tuffa situationen för de svenska mjölkbönderna. I gårdagens tidning var det LRF-eldsjälen Peter Borring som oroligt kommenterade det nya mjölkpriset på 2,60 kronor kilot, i dag är det Kindabonden Magnus Ericsson som talar ut om den djupa svacka som den svenska mjölkbranschen nu befinner sig i.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!