Det är en win win situation

Hembesök är en nationell strategi från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Det är ett verktyg för att nå hem till människor. För räddningstjänsten i Kinda är detta en uppsökande verksamhet som inte gjorts tidigare.

Stiftelsen Kindahus bovärd Anna Lisa Ring och Ulf Jonsson, operativ chef Räddningstjänsten Kinda är positiva inför projektet. Foto: Morgan Karlsson

Stiftelsen Kindahus bovärd Anna Lisa Ring och Ulf Jonsson, operativ chef Räddningstjänsten Kinda är positiva inför projektet. Foto: Morgan Karlsson

Foto:

Kinda2017-12-01 08:45

För att nå fram ut till så många som möjligt så har räddningstjänsten i Kinda och Stiftelsen Kindahus ett samarbete via ett projekt vid namn "Hembesök".

Nå den breda massan

- Det hela är, för vår del, en mer utåtriktad och uppsökande verksamhet som kommer påbörjas den 1 december, informerar Ulf Jonsson Operativ chef på Kinda Räddningstjänst.

- Varför gör vi då detta? Jo, för att nå ut till den breda massan. Projektet kommer ske via tre steg. Först åker vi ut till exempelvis ett hyreshus och sätter upp lite information, om att vi kommer att knacka på dörrarna till lägenheterna inom kort.

Fungerande brandvarnare

- Vårt besök bygger på ett samtycke från den boende, då det är ett frivilligt besök. Där kommer vi sedan på ett pedagogiskt sätt gå igenom hur man kan minimera risken kring ett oönskat brandtillbud.

- Slutmålet är att alla ska ha en ökad kunskap och minst en fungerande brandvarnare efter projektet.

De är välkomna

Under besöken kommer Ulf Jonsson ha med sig några extra brandvarnare, för att se till att målen uppnås. Om det sedan är så att ingen öppnar eller är hemma så lämnas ett informationsblad och en folder som berättar att Jonsson eller någon annan från räddningstjänsten varit där.

- Vill de sedan ha mer kontakt med mig är de välkomna att höra av sig, berättar Jonsson.

900 lägenheter

Även Stiftelsen Kindahus ser fram mot projektet som drar igång den 1 december, vilket passande nog är brandvarnarens dag. En dag då man kan skänka sin brandvarnare en extra tanke genom att testa dess funktion.

- Ja, detta är ett jätteviktigt projekt för oss, informerar Kindahus bovärd, Anna Lisa Ring. Trots att vi har 900 lägenheter fördelat på Kisa och Rimforsa, så har vi varit förskonade för bränder, dock har det förekommit mindre brandtillbud kring spisar och köksfläktar.

Hindrad utrymningsväg

- Vår rekommendation är att använda barnspärren, där de finns, på spisarna, detta för att ytterligare skydda sig och sina grannar mot eventuell brand.

- Ett problem som vi däremot har sett då vi besöker fastigheterna, är de många barnvagnarna som kan ha placerats fel i trapphusen.

- Dessa skulle innebära en farlig rökutveckling och förhindra en eventuell utrymningsväg med rökfyllt trapphus.

Står bakom detta

- Vi är positiva till detta samarbete med räddningstjänsten som i längden kanske räddar många liv. Denna sorts information kan man aldrig få för mycket av. De gånger det inträffar bränder så blir det oftast kraftfullt, vilket vi hoppas kunna undvika.

- Vi vill påminna våra hyresgäster att vi i Stiftelsen Kindahus verkligen står bakom detta fullt ut, och att hyresgästerna ska känna sig trygga när Ulf Jonsson kommer på besök.

Tillbuden sjönk

- Vi kommer i första hand starta projektet i våra största bostadsområden, exempelvis Kulla och Bergdala. Ett informationsblad kommer sättas upp någon vecka innan själva besöket äger rum, avslutar Anna Lisa Ring.

Räddningstjänsten syd var först ut med detta, och forskningen visar att tillbuden sjönk efter hembesöken.

Viktigt steg

- Ja, det är ett uppmuntrande projekt, fast det kommer att ta sin tid. Mina planer är att kanske ägna en dag per vecka åt detta, vilket innebär att det kommer ta en stund innan alla fått besök av mig, informerar Jonsson.

- Att på detta sett förebygga händelser och uppsöka människorna är ett stort och viktigt steg för en liten kommun som Kinda.

"Win win situation"

- Innan jag började min tjänst i Kinda så arbetade jag som stationschef i Linköping. Där fick jag en viktig kunskap och starkt engagemang för dessa frågor. Något som jag tog med mig hem till Kinda.

Projektet är en positiv grej för alla inblandade. Räddningstjänsten når ut med viktig kunskap och information. De boende nås i sin hemmiljö och får ta del av projektet samtidigt som stiftelsen Kindahus får sina lägenheter kontrollerade gällande brandförberedande åtgärder.

Resurser kombineras

- Slår detta projektet väl ut så är vi öppna för att andra aktörer också kan få ta del av vårt arbete. Vidare så finns det säkert många bra resurser från både vårt och kommunens håll som vi ser fram emot att kombinera i framtiden, avslutar Ulf Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om