"Det är ett historiskt beslut"

De är väl förberedda och har stått i startgroparna en längre tid, men nu är maskineriet äntligen igång. På måndagens kommunfullmäktige var politikerskaran fullständigt enig, fibersatsningen i Kisa tätort får grönt ljus, 20.6 miljoner kronor ska omvandlas till ett utökat kommunalt nät. ”Det är ett historiskt beslut”, säger kommunalrådet Hans Måhagen (S).

Fibersamordnare Christer Sjöstedt, oppositionsrådet Lars Karlsson, kommunalrådet Hans Måhagen och kommunstyrelsens förste vice ordförande Björn Hoflund är glada att fibersatsningen är igång.

Fibersamordnare Christer Sjöstedt, oppositionsrådet Lars Karlsson, kommunalrådet Hans Måhagen och kommunstyrelsens förste vice ordförande Björn Hoflund är glada att fibersatsningen är igång.

Foto:

Kinda2016-06-22 07:00

År 2020 ska 90 procent av Kindas invånare ha tillgång till fiber, det är kommunens gemensamma målsättning.

Nu tar de ett långt steg på vägen. 

På måndagens kommunfullmäktige fick den stora fibersatsningen i Kisa tätort grönt ljus, 20 640 000 kronor ska investeras i ett utökat nät, något som bland annat kan resultera i 871 nya villaanslutningar.

– Det är ett historiskt beslut som innebär möjligheter till stor utveckling av kommunen, inte minst när det gäller boende på landsbygden. Det ökar möjligheten till att driva företag och verksamhet här, så det är oerhört positivt, säger kommunalrådet Hans Måhagen (S).

Tidig satsning

Kinda var tidigt ute när det gäller fibersatsning. Redan i början av 2000-talet genomförde man en utbyggnad på de mindre orterna i kommunen, Hycklinge, Horn, Björkfors och Rimforsa. Där finns välutbyggt fibernät i stor utsträckning.

– Då handlade det om de områden där vi kunde få statligt stöd, Kisa har hela tiden varit för stort för ett sådant stöd och därför har det legat vid sidan av, säger kommunstyrelsens förste vice ordförande Björn Hoflund (M) och fortsätter:

– Vår målsättning har hela tiden varit att bygga ut och driva ett eget stadsnät som kommunen äger med bas på det vi har gjort hittills och den utveckling vi ska genomföra i Kisa. Det här steget med tätorten, där det finns många abonnenter, är väldigt viktigt för att få med de övriga delarna av landsbygden som inte har kommit med hittills.

Kommunalförbundet Itsams projektledare Mats Paulsson besökte församlingshemmet i Kisa under måndagens kommunfullmäktige. 

Han gav en detaljerad information till den samlade politikerskaran, både vad gäller satsningens ekonomi, men även det praktiska arbetet. 

Stor valmöjlighet

Nätets kommunikationsleverantör kommer att vara Itux, som i sin tur bereder väg för intresserade tjänsteleverantörer, så som, Comhem, Viasat och Bahnhof. I dagsläget kommer 21 leverantörer att ha tillgång till nätet, något som bidrar till stor valmöjlighet för alla anslutna Kindainvånare.

– Förutom de 871 villafastigheterna så finns det en del hyresfastigheter, omkring 800 stycken, men också kommersiella anslutningar. I dag finns även 1 193 hushåll i kommunen som har befintliga anslutningar genom Vökby bredband, dessa ska överflyttas till den nya kommunikationsleverantören Itux, sa Mats Paulsson och fortsatte:

– För att ge ett slags tak till det här projektet rent ekonomiskt gjorde jag en överslagsräkning. Om alla i Kisa tätort ansluter sig, Kindahus ansluter sina lägenheter och vi kan överföra de befintliga hushållen snabbt och smidigt till den nya leverantören så kommer de här 20.6 miljonerna att vara betalda inom någonstans mellan tre och fyra år, observera att allt då måste gå positivt.

”Måste våga”

Efter föredraget stegade politikerna en efter en upp i talarstolen för att yrka bifall, så här sa oppositionsrådet Lars Karlsson (L).

– Det här tror jag är en jätteviktig satsning för Kisa, men också landsbygden, för tanken är ju att vi ska utveckla fibern även där. Det är mycket pengar, men ibland måste vi våga, och på såna här saker ska vi våga då det kommer att ge tillbaka både ekonomiskt på kort sikt och skapa ett bra samhälle med utvecklad infrastruktur.

Tre konkurrenter

Parareellt med kommunens fibersatsning har tre kommunikationsföretag visat intresse till att bygga egna nät i Kisa tätort, närmare bestämt IP Only, Telia och Fibertjänst. 

De har i sin kontakt med möjliga kunder vid vissa tillfällen förväxlats med Kindas fibersatsning, något kommunen nu, efter det slutgiltiga beslutet, vill ta tillfället till akt att förklara och förtydliga. 

Tydlig information

Därför landade ett informationsbrev och en beställningsblankett i brevlådan hos alla hushåll i Kisa tätort under gårdagen. Framöver kommer kommunen även att arrangera tre informationsmöten, närmast den 
29 juni.

– Det kan tyckas att vi ska vara någon sorts monopolleverantör för att vi ska äga nätet, men så är det inte, utan vi ska tillgängliggöra den här kommunikationsmöjlighet till alla i vår kommun för att vi ska kunna vara med och matcha de utmaningar och möjligheter som finns i framtiden, säger Björn Hoflund och fortsätter:

– Därför äger och bygger vi nätet, och vi ser det på samma vis som vi ser på till exempel vatten- och avloppsledningar, att medborgarna styr över det på ett demokratiskt sätt, samtidigt som vi nu ser till att det finns fri konkurrens mellan de leverantörer som vill erbjuda sina tjänster på nätet.

Tidsplan

Fibersatsningen förväntas ta 14 månader, igår sattes arbetet igång med full kraft.

– Vi tycker givetvis att alla ska ansluta sig till vår fiber. Vi är solida framförallt, Kinda kommun lägger väl knappast ner inom de närmaste hundra åren och så blir det en ökad valfrihet, säger Malin Forsberg, informationsansvarig i kommunen, och lyfter därefter fram att Kindas anslutningsavgift är låg i jämfört med de övriga konkurrenterna.

”Enormt arbete”

– Nu har vi äntligen fått ”go” från nätägaren, så vi inleder med ett enormt arbete på projektsidan med utskick för att få in intressenter och se vart vi ska sätta in de stora insatserna, säger Christer Sjöstedt, fibersamordnare på Itsam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om