"Det är inte synd om mjölkbönderna"

Hennes liv har kretsat runt mjölkproduktionen.

Kinda2015-09-25 04:05


Som ordförande i husdjursföreningen Växa Sverige och vice ordförande i LRF:s mjölkdelegation kämpar hon för att öka branschens lönsamhet, men framförallt för en fortsatt valfrihet på de svenska mathyllorna. När regeringens budget presenterades i måndags genomförde LRF en manifestation i huvudstaden, Marita Wolf var på plats, men är besviken på vad landsbygdsministern levererade.

- Det är inte synd om mjölkbönderna, utan ytterst handlar det faktiskt om den mat som svenska folket ska äta på längre sikt. Om vi är rädda om det som produceras och det bönderna byggt upp under hundra år, jag tänker på bland annat mejerier, slakterier och foderfabriker, så måste det till åtgärder, annars riskerar allt att falla då motorn i matproduktionen fortfarande är mjölken. Därför vill jag lyfta den här frågan ett steg till, det är inget "tyck synd om oss", utan det handlar om valfriheten att kunna köpa bra mat även i framtiden, säger Hägerstadlantbrukaren Marita Wolf.

Värsta scenariot
I cirka 40 år har Marita och Hans Wolf varit mjölkbönder. I 25 år har de drivit mjölkgården Hägerstad Löneboställe i Kinda. Aldrig tidigare har de varit med om ett lika allvarligt scenario i mjölkbranschen.

I en debattartikel skriver Marita Wolf att en vikande efterfrågan från Asien tillsammans med Rysslands importstopp och det höga kostnadsläget jämfört med konkurrentländer är det som har satt svenska mjölkbönder under en stor press. Att få resultat är svårt, att ta ut någon lön är nästan omöjligt. I dag finns det cirka 4 000 mjölkproducenter kvar och ännu fler riskerar att försvinna.

Läs hela artikeln i fredagstidningen!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om