"Det är viktigt att markera och ta avstånd"

Carl Wennerstrand arbetar idag som distriktskonsult för IOGT-NTO i Östergötland. Hans bakgrund är dock en helt annan historia.

Kinda2015-10-07 04:05


Redan som tolvåring blev Carl medlem i en vit makt-rörelse efter en uppväxt med en nazistisk, alkoholiserad och aggressiv styvfar.

Omkring 90 personer besökte i måndagskväll GårŽn i Horn för att lyssna på Carl Wennerstrands gripande livshistoria.

Evenemanget arrangerades av Horn-Hycklinge Föreläsningsförening och IOGT-NTO. Kvällen startade med en visning av filmen "Vägen ut ur hatet". Filmen berättar om Carl Wennerstrands liv men det varvas även med Emerich Roths livshistoria från andra världskriget och hans tid i koncentrationslägren. Efter filmvisningen fick publiken ställa frågor till Carl.

-Vi är supernöjda med uppslutningen, det är över förväntan! Sedan är det så roligt att det är så många ungdomar här ikväll, säger Britt-Carin Stoeckmann, ordförande i Horn-Hycklinge föreläsningsförening.

Carl berättar att hans styvfars åsikter präglade hans människosyn under uppväxten. Han anpassade sig varje dag efter hur hans styvfar ville att han skulle vara, allt för att slippa bli slagen. Allt hat han kände mot andra människor, såsom judar, handikappade och homosexuella kom egentligen bara från rädsla.

Carl passade aldrig in någonstans och hade väldiga aggressioner och ångest som han behövde få utlopp för.

- Varje gång jag slog någon, så var det egentligen min styvfars ansikte jag såg men det tog tid att förstå att allt handlade om honom, säger han.

Läs hela artikeln i onsdagstidningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om