"Det fanns potential att förbättra saker"

När det externa revisionsföretaget Pwc presenterade sin rapport om investeringsprocessen i Kinda i allmänhet, och hanteringen av investeringarna vid Värgårdsskolan och Kisa idrottsplats i synnerhet, så var det många som förfärades.
Men inte den högste ansvarige tjänstemannen av dem alla kommunchefen Tommy Johansson.
-Nej, jag håller med i kritiken och arbetet med att åtgärda problemen är redan genomförda i de mer akuta fallen, och initierade i övriga.

Tommy Johansson tf kommunchef i Kinda har nu varit anställd i ett halvår, och har bara två månader kvar på sina tidsbestämda post. Foto: Alf Wesik

Tommy Johansson tf kommunchef i Kinda har nu varit anställd i ett halvår, och har bara två månader kvar på sina tidsbestämda post. Foto: Alf Wesik

Foto:

Kinda2017-01-12 14:45

När Tommy Johansson handplockades som tillfällig kommunchef efter Anitha Silfver kom han till en turbulent kommun. Silfver fick sluta sin anställning med omedelbar verkan och det talades om brister i hennes ledarskap.

-Tommy Johansson, är det dessa brister som nu avspeglar sig i revisionsrapporten?

-Nej, det vill jag inte kommentera. Men om vi säger så här, det fanns potential att förbättra olika saker.

Viktiga invånare

Tommy Johansson har en lång och gedigen bakgrund som kommunal tjänsteman. Han har jobbat inom ledande befattningar på en rad kommunala poster, men främst i skolförvaltningen.

-Jag har jobbat hela 36 år vid Linköping kommun med integrationsfrågor, arbetsmarknad, konsumentvägledning, skuldsanering och nu senast som bildningschef med ansvar för alla gymnasieskolor och vuxenutbildningen.

Det råder ingen tvekan om att han därmed har jobbat inom områden som har haft hög politisk prioritet, samt med frågor där det handlat en hel del om först väldigt oreglerade områden, och sedan nya skollagen kom 2011, väldigt reglerad.

-Man kan ju fråga sig varför en kommun ska hålla på med arbetsmarknadsfrågor. Men det är ju för att hjälpa till att skapa sysselsättning, att få ner kravet på ekonomiskt bistånd, samt få större skatteinkomster. Så enkelt är det.

Varje ny invånare är värda statsbidrag cirka 45 000. Billigast är en frisk 90-åring som inte behöver sjukvård, medan andra grupper kostar mer för kommunen. Men snittet ligger på cirka 45 000 kronor.

-Så därför är det mycket viktigt när vi startar budgetarbetet att fastställa en prognos på antal invånare. I Kindas fall höjde vi invånarsiffran med 25 personer, eller plus 1,3 miljoner kronor.

Kompetens viktigast

Han ser mycket positivt på det samverkansavtal som upprättats med Linköping och där Kinda ingår, med klara möjligheter att få en ökad inflyttning till i första hand Rimforsaområdet.

-Jag har själv bott i Rimforsa i 15 år. Ett fantastiskt boende och en viktig period i mitt och familjens liv, när barnen växte upp och så vidare. Men jag har även ett förflutet i Vimmerby på min mammas sida.

Det finns åsikter om att man vid nyanställningar till kommunen ska lägga mer vikt vid bostadsort och om de aktuella är villiga att flytta till kommunen.

-Vi kan alltid rekommendera människor att flytta in. Det är viktigt med stort engagemang och att man känner orten, men kompetensen är ändå allra viktigast, vid nyanställningar. Och man kan aldrig ställa krav på bostadsort.

Men Tommy Johansson, det är väldigt många här i detta hus, alltså Kommunkontoret, som pendlar mellan Kisa och Linköping varje dag.

-Ja, men i realiteten blir det inte så farligt. Och kompetensen finns här, det vet jag, liksom känslan för Kinda. Ta mig själv som exempel, jag tjänar bra, men det blir ändå inte 200 000 till 300 000 kronor per år i skatteintäkter som Kinda förlorar, det äts bland annat upp av skatteutjämningssystemet.

Samma problemfrågor

När han på kort varsel fick hoppa in som tf kommunchef i juni i fjol så var det med ett fastställt slutdatum, den 12 mars 2017.

-Jag begärde omedelbart klara direktiv för att acceptera. Det skulle vara ett tydligt uppdrag.

I Kindas fall visade det sig vara just att jobba med frågor gällande ärendehanteringsprocessen, samverkan mellan interna och externa kontakter. Således frågor som ett halvår senare skulle visa sig vara desamma som uppdagades i den kritiska revisionsrapporten.

-Det har varit ett roligt och stimulerande uppdrag från dag ett. Det är en kommun med massor av kompetens på olika områden, en kommun med bra ekonomi och får vi bara ordning på processerna så blir det här riktigt bra.

Flaskhalsar

Han håller med om att Kinda har ett strålande utgångsläge, med lagom pendlingsavstånd till Linköping, han håller med om att Kinda inte har karaktären av en utflyttningskommun i glesbygd.

Frågan är då om han hunnit göra några förändringar, kommunchefen Johansson, så att det inte ska komma ytterligare en lika skrikig revisionsrapport.

-Kompetensen har hela tiden funnits i huset, men det har inte skett en tillräckligt bra samverkan. Nu har vi klara riktlinjer, alla som över huvudtaget har kunskap att bidra med, måste höras och få chansen att säga sin åsikt, innan det är dags för beslut.

Hittills har det funnits organisatoriska flaskhalsar i "huset", där ärenden stannat upp, blivit liggande, tagit fart igen, utan vederbörliga beslut och därefter hankat sig vidare. Ofta med bristfälligt underlag som följd, överskridna kostnader och massor av återremisser.

-Det rörde sig främst om två ärenden. Dem har vi nu gjort omtag på och behandlat dem på rätt sätt, liksom exempelvis slöjdsalarna, Hackelområdet och skateparken.

Främjar trivseln

Tommy Johansson har infört klara rutiner för hur alla ärende ska vandra i processen. Ett begrepp har blivit; "Vem äger frågan?".

Sammanfattningsvis ska alla få yttra sig och i rätt ordning. Dessutom ska alla ärenden först av allt genomgå det som heter "samverkan", som lite slarvigt kan betecknas som MBL-förhandlingar.

-Genom detta sätt att arbeta ska återremisserna bli färre och ingen ska kunna säga att de inte fått frågan, att det inte känner till förändringen. Det främjar även arbetsmiljön och trivseln.

-Vi har även infört rutiner för driftkostnader, efter den riktiga kritiken från Pwc. En investeringar i slöjdsalar är först en fast kostnad, och när de står färdiga, en driftkostnad i form av hyra, värme, el etcetera. Det ska in i nämndens budget, men behandlas redan i planeringsstadiet.

Detta ska även stävja ofoget med ständiga underskott inom vissa nämnder.

-Ja, du tänker på socialnämnden. Det stämmer; ingen får gå med underskott gentemot budget. Mitt förslag är att vi ska tillämpa den regel som Linköping har, nämligen att nämnd och tillhörande förvaltning blir återbetalningsskyldig. Där tvingas de lägga upp en plan och klarar de inte det på tre år, så övergår verksamhetens skuld till nämnden.

Går bredvid

Ekonomiavdelningen har sett till att budgetarbetet styrts upp i Kinda kommun.

Det riktades kritik mot att beslut om budget för 2016 togs efter det att året startat. Det finns numer fastställda datum när olika delar ska vara klar för att budget ska kunna slås fast av fullmäktige vid novembersammanträdet.

-Ja, byråkratiskt. Men ordet byråkrati betyder ordning och reda, det är vad medborgarna förväntar sig av en kommun. Det är kvalitetsarbete.

För att få investeringsprocessen att fungera pågår en förstärkning av mark- och exploateringsavdelningen. Vidare har ansvaret för fastighetsskötsel, skogsinnehavet och kommunal upphandling delegerats enskilda personer.

-Vi har en egen projektledning så att vi slipper köpa in dyra konsulttjänster. Återigen, det finns en stor kompetens inom huset. Avslutningsvis vill jag även säga att vi förstärkt på nyckelpositioner så att processarbetet blivit mindre sårbart, om en enskild slutar, eller blir odisponibel av någon orsak.

Vad händer den 13 mars då, när du lämnar över till Rosie-Marie Fors?

-Jag kommer att gå bredvid henne så länge hon vill, för att hjälpa till. I övrigt har jag ett nytt projekt på gång, men det vill jag inte berätta om ännu.

Han avslöjar dock så mycket att han inte tänker att gå i pension ännu på flera år. Det lutar åt att han kommer att ägna sig åt något inom byggsidan, eftersom det är hans egentliga bakgrund från yngre år.

Kanske flytta till Rimforsa igen? Eller Västervik, till sommarstugan?

-Nej, jag är stadsmänniska i grunden. Men jag trivs fantastiskt bra här i Kinda och hade jag varit yngre skulle jag gärna ha fortsatt att arbeta på denna post.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om