"Det finns en hel del övrigt att önska"

Nu ska Kinda kommun gå till botten med hur exploateringen av det nya bostadsområdet invid Rimforsa Strand har skötts. Vi har tidigare i denna tidning redovisat skriftväxlingen mellan villabyggaren i området, arkitekt Håkan Ekerå och kommunchefen Rosie-Marie Fors. -Vi ger den nye samhällsbyggnadschefen Håkan Samuelsson, i uppdrag att gå igenom hela ärendet, säger ordföranden Björn Hoflund (M).

Kinda2018-01-10 12:00

Frågan om exploateringen vid Rimforsa Strand blev därmed den helt nya Samhällsbyggnadsnämndens allra första ärende.

-Frågan har sedan årsskiftet hamnat på den här nämndens bord och därför är vi ansvariga för den. Vi vill att den här frågan belyses ordentligt eftersom det föreligger en del oklarheter.

Björn Hoflund säger att det finns saker i det kommunala agerandet som inte är bra.

-Vi i majoriteten är överens om att det är viktigt att alla parter kommer överens och gör upp i godo på något sätt.

Nya ambitioner

Presidiet för Samhällsbyggnadsnämnden har specificerat sina viktigaste uppgifter, bland annat tillväxt, utveckling och uppföljning. Därmed blir den aktuella tvisten mellan de tre parterna, exploatören Rimark Bygg, villabyggaren Håkan Ekerå och Kinda kommun - något av en första symbolfråga för nämnden.

-Alla ingredienser som bedöms viktiga för den nya nämnden finns med som frågeställningar. Vi har numer kapacitet och kompetens inom en och samma nämnd för att kunna tackla alla dessa frågeställningar vid ett och samma tillfälle, säger förste vice ordförande Conny Forsberg (S).

Det har tidigare inte funnits så stora behov av utveckling av bostadsområden, skapande av detaljplaner och dimensionering av samhällsservice, tidigare i Kinda.

-Nu har vi helt nya ambitioner, och därför måste vi kunna lösa såna här frågor från det förgångna, fyller Björn Hoflund i.

Fler oklarheter

Det finns ett gammalt avtal från 2006 som beskriver hur entreprenaden ska gå till. Och i detta avtal framgår exempelvis att Gång-cykel-vägar ska anläggas i ett tidigt skede, vilket inte gjorts.

-Avtalet är från kommunens sida underskrivet av Anders Ljung och det är jättebra och tydligt i detalj, säger Björn Hoflund. Det är dessutom uppfordrande för båda parter, så jag är övertygad om att vi ska kunna lösa den uppkomna situationen.

Han menar att det är olyckligt att vissa saker i avtalet blivit liggande för fäfot i många år.

-Det finns en hel del övrigt att önska hur det hela skötts, säger Björn Hoflund, men det finns även andra saker med pantbrev, byten av mark etcetera, som inte lösts.

-Vi ska helt enkelt hitta en lösning, där alla parter blir nöjda, säger andre vice ordföranden Göran Olsson (C).

-Ja, vi ska se till att det blir ordning reda på torpet i Kinda, avslutar Hoflund. Däremot vill jag inte uttala mig om vem av kommunen, exploatören eller Håkan Ekerå som har rätt i detalj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om