– Vi vill göra det här för att det är bra för klimatet. Det ger inga utsläpp och det är förnybart, helt fantastiskt. Vi måste ju minska våra energikostnader i världen, säger Gunnar Hultman, fastighetsansvarig i Rimforsa missionsförsamling.
Han syftar på de solceller som just i detta nu monteras på Missionskyrkans tak. Då det 90 år gamla tegeltaket gav vika och vatten började att sippra in var församlingen tvungen att genomföra en reparation. När de granskade taket gjorde de en klimatsmart upptäckt, de hade ett perfekt läge för solceller. Med 100 kvadratmeter i en ypperlig lutning var elomställningen ett lätt val.
– Det är en investering på 270 000 kronor, säger Hultman och fortsätter:
– Vi får ett statligt bidrag på 50 000 samt 75 000 kronor ur Kinda-Ydre Sparbanks jubileumsfond, dessutom ska vi sälja en skogsfastighet. Tanken är att det ska finansiera 75 procent av projektet.
Solenergidag
Solcellerna ska vara monterade och klara under maj månad. Kindas klimat- och energirådgivare Joakim Svensson hoppas att satsningen ska ge ringar på vattnet.
– Det gäller att dra pluggen ur, säger han och fortsätter:
– Man brukar säga att om någon monterar solceller i ett område blir det massor av solceller helt plötsligt. Det gäller att någon visar att det går.
Därför var det ganska solklart att förlägga årets solenergidag i Rimforsa missionsförsamlings lokaler.
Solelsexperten Arne Andersson var på besök för att berätta om solcellernas funktion, installation och ekonomiska fördelar, dessutom visades en ellastare upp för besökarna. Ett 50-tal företagare och lantbrukare deltog i den kunskapsfyllda föreläsningen.
– Syftet med Solenergidagarna är att öka kunskapen kring solenergin hos allmänheten och företag, man vill få fler att sätta upp helt enkelt, säger Joakim Svensson och fortsätter:
– Just den här dagen är en del av Energikontoret i Östra Götalands EU-projekt ”Framtidens solel”. Där fokuserar man på att få lantbruk och företag att sätta upp solceller.
Under dagen genomfördes också en visning av solcellsanläggningen på Missionskyrkans tak, en anläggning som kommer att producera mellan 17 000 och 18 000 kilowattimmar om året.
– Det är en smart investering. Man brukar säga att räntan ligger på fem till tio procent jämfört med om man skulle sätta in pengarna på banken, säger Joakim Svensson.