En av Kindas äldsta föreningen är Hycklinge JUF ( Jordbrukarnas Ungdoms Förbund). I år firar den anrika föreningen hundra år. Det började den 18 augusti 1918.
I föreningens första protokoll, daterat den 12 januari 1919 på årsmötet i Hycklinge sockenstuga står det" En avdelning av Jordbrukarnas Ungdoms Förbund bildades i Hycklinge den 18 augusti 1918 av agronom S Willmar, under namnet Hycklinge Jordbrukare Ungdom, varvid till styrelse utsågs Ellen Strömberg, Olga Södergren, Wiktor Samuelsson, Axel Jakobsson och Georg Gustavsson. Axel Jakobsson i Sillstad som var den drivande kraften till att föreningen bildades valdes till ordförande för 1919 som var det första verksamhetsåret.
Nästa stora milstolpe var i november 1922 när föreningens styrelse beslutade att bygga en egen lokal och den 11 november 1923 så stod Höganlid klar och några veckor var det stor invigningsfest.
Jan-Erik Jonsson är Hycklinge JUF:s ordförande sedan 1992:
- Det är intressant att titta i föreningens gamla protokoll. Bland annat kan man läsa om att scenen kläddes in i november 1924 och att beslut togs i april 1932 att bilda en idrottsallians som senare blev Hycklinge IF. Den 6 juni 1920 beslutade styrelsen att man skulle bekläda några fattiga barn i bygden.
Arne Magnusson var ordförande under fem år på 1940-talet och mellan 1974 och 1992 och han har många minnen från åren i JUF-föreningen:
- På 1930-talet var det bal med dans i Höganlid och i samhället fanns det en hel del högkyrkligt folk och så att Höganlid kallades för syndens hus. Jag vet att på söndagsmorgonen fick man ge se upp och plocka sönderslagna brännvinsbuteljer från kyrkogården.
JUF-föreningens lokal Höganlid har genom åren byggts ut och renoverats och aktiviteterna har och är många.
- På 1970-talet hade vi bingo och priserna var bland annat griskött, kaffe, bröd och mycket annat, säger Arne Magnusson.
Arne han var inte bra eldsjäl i Höganlid, nej han var även på plats när Brudtallen bjöd upp till dans.
- Jag kommer i håg en fotbolls-pokal i Hycklinge och vi hade dans både lördag och söndag. Thorl-Leifs stod för musiken och de sov hos oss ute i Vårdslunda mellan lördag och söndag.
I början av 1980-talet drog loppisarna igång i Höganlid och det var Arne idé.
- Vi ska ha kaffe och våfflor också, nej det kommer inget folk,, men det gjorde det. Vi hade sju våffeljärn i gång och propparna gick. Det var svart med folk, säger Arne och fortsätter:
- På 1970-talet var det bokningar på lördag och söndag och jag vet att under ett år så tvättade och manglade vi 365 vita dukar hemma i Vårdslunda.
En tradition som är nästan lika gammal som Hycklinge JUF är föreningens juldans söndagen innan julaftonen. Förra året var det den 98:e dansen i ordningen.
Andra begivenheter som har blivit tradition är Höstmarknaden i september, valborgs- och midsommarfirandet.
Många är eldsjälarna i föreningen och en av dessa är Göran Nilsson som varit medlem i drygt 30 år.
- Min pappa Arne var ordförande i slutet på 1960-telt och min farmor Ellen Strömsten var föreningens första sekreterare bara 16 år gammal. Det är så att bygdens folk och de som har flyttat in på senare år har ställt upp för sin bygdegård, säger Nilsson.
- Det är vår sak att förvalta våra förfäders byggnad och förening och bevara kulturen, säger Jan-Erik Jonsson och fortsätter:
- Tittar jag tillbaka på 2017 så har vi aldrig haft så många bokningar som förra året under mina år som ordförande.
Vid årsskiftet hade föreningen 140 medlemmar. Den 18 augusti firas de hundra åren med bland annat öppet hus och utställning på dagen och jubileumsfest på kvällen.
Vi avslutar med ett minne från Arne Magnusson:
- Jo, det var en gång på 1950-talet som det var brandsyn i Höganlid och jag ville få igenom att vi skulle få in 450 personer i lokalen, nja det var inte så populärt. Det var för många helt enkelt. Då sa jag, men det är alltid en tredje del som är utanför hela tiden. Då gick det med på att vi fick ta in 450 personer.