Men glädjen blir säkert kortvarig eftersom det är mer än hög tid att börja om. Den tekniska livslängden på en avloppsanläggning är nämligen 20 år.
Det är mängder av enskilda avloppsanläggningar runt om i landet som inte uppfyller gällande krav.
De är inte kopplade till något kommunalt nät och de är helt enkelt undermåliga.
Nu föreslås nya regler som ställer krav på att kontrollerna av såväl nya som gamla avloppsanläggningarna ska skyndas på.
– Kontroller är bra, men det är viktigt att de gäller både nya och gamla avloppsanläggningar. Vi har idag 180 000 enskilda avlopp i landet som har varit olagliga sedan slutet av sextiotalet och det skulle kännas absurt om de nya reglerna inte skulle gälla dem, säger Anders Mårtensson, vd för VVS-Fabrikanternas Råd och samordnare för Aktionsgruppen små avlopp.
I landet som helhet beräknas 37 procent av avloppen vara allt för dåliga och inte uppfylla gällande krav. Av dessa 37 procent beräknas cirka hälften av dem, eller 19 procent, vara så dåliga att de är olagliga.
Anders Mårtensson berättar om en enkät till landets kommuner som visar att det beviljats ytterst få åtgärdsförslag för att problemen ska fixas till. Men det är bara cirka tre procent av de misstänkta dåliga enskilda avloppen som har fått klartecken för åtgärder – och det innebär att det skulle ta 33 år innan alla är åtgärdade.
Om kommunernas miljöförvaltningar jobbar på i nuvarande takt.
Bland våra kommuner i regionen utmärker sig Kinda väldigt negativt. Endast knappt 1,5 procent av de enskilda avloppen är beviljade åtgärder – och det innebär att det skulle ta just 68 år innan alla avlopp är fixade. Detta bygger på att MBR i Kinda, alltså miljö- bygg och räddningsförvaltningen jobbar på i nuvarande långsamt mak.
Men det kan vara tuffare tider på gång, för de kommunala tjänstemännen. Miljö- och energidepartementet förbereder nämligen en ny, bindande lagstiftning som skulle ersätta dagens allmänna råd för små avlopp. I förslaget till lag ingår ett nytt krav på en oberoende kontroll av enskilda avlopp vart tionde år, men enbart för nya avloppsanläggningar.
– Orenat avloppsvatten i dricksvatten och badsjöar är ett allvarligt problem och beror ofta på dålig rening och läckage från enskilda avlopp. Att införa skärpta regler för bara nyanlagda avlopp blir i praktiken en pålaga bara för dem som väljer att åtgärda sitt bristfälliga avlopp. För att kontrollerna ska ge önskad effekt är det också viktigt att de utförs med ett betydligt tätare intervall än vart tionde år, säger Anders Mårtensson.
I den nya lagstiftningen föreslås en förkortning av den tid en fastighetsägare har på sig att färdigställa sin anläggning. Från nuvarande fem år till två år, och tiden börjar räknas när beslut har tagits.
I Sverige finns närmare 950 000 enskilda avlopp. 350 000 av avloppen beräknas vara undermåliga och 180 000 av dessa saknar annan rening än slamavskiljning och har därmed varit olagliga sedan 1969. En modern avloppsanläggning har en teknisk livslängd på cirka 20 år.
Det krävs därmed en åtgärdstakt på minst 5 procent per år för att hålla anläggningarna i gott skick.