"Det ska vara offentlig upphandling"

Varken ombyggnaden av Värgårdshallen eller bygget av Björklidens förskola föregicks av offentlig upphandling. Helt fel, menar kommunrevisionen och planerar en ny granskning av projekten.

Ombyggnaden av Värgårdshallen skulle självklart ha upphandlats. Det är kommunrevisionens slutsats.

Ombyggnaden av Värgårdshallen skulle självklart ha upphandlats. Det är kommunrevisionens slutsats.

Foto:

Kinda2009-02-12 10:04


Ombyggnaden av Värgårdshallens omklädningsrum plus en läktarhylla var budgeterat till 6,5 miljoner kronor. Men notan stannar troligen på 8,9. Ett minus på 2,4 miljoner med andra ord.
Extrakostnader som var omöjliga att förutse, hävdade fastighetschef Gösta Gustavsson, med stöd av Anders Ljung, i gårdagens tidning. Han trodde inte heller att en offenlig upphandling hade påverkat kostnaden.

Kritiska revisorer
Det tror däremot kommunrevisionens ordförande Leif Lundin.
- Javisst, det är jag säker på.
Redan i höstas granskades ombyggnaden av Värgårdshallen av Komrev på uppdrag av kommunens revisorer. Och rapporten var starkt kritisk till att bygget inte föregicks av en offentlig upphandling.
I stället var entrepenörerna "avropade på tidigare upphandlade ramavtal". Kommunen knöt alltså projektet till det ramavtal man redan tidigare hade med Jens-Åke Bygg och arbetet gjordes på löpande timpenning.

"Nej, nej"
Men ramavtalen, ett liknande finns för Rimforsaområdet med Jarledal & Svensson, handlar huvudsakligen om underhåll. Att låta ett projekt budgeterat till 6,5 miljoner genomföras inom ramavtalet är direkt fel menar Lundin.
- Nej, nej. Det ska ju vara offentlig upphandling.
Komrev skriver: "Mot bakgrund av den ekonomiska omfattningen borde arbetet upphandlats efter någon av de former som lagen om offentlig upphandling föreskriver".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om