Digitala mötesplatser planeras motverka utanförskap

Kinda ska motverka utanförskap bland kommuninvånarna genom att erbjuda digitala mötespunkter. Först ut blir att erbjuda ett hybrid-kafé, där deltagarna kan närvara såväl fysiskt som digitalt.

Genom ett nytt utvecklingsprojekt planerar en arbetsgrupp i Kinda att motverka utanförskap bland kommuninvånarna. Det ska göras genom digitala mötespunkter.

Genom ett nytt utvecklingsprojekt planerar en arbetsgrupp i Kinda att motverka utanförskap bland kommuninvånarna. Det ska göras genom digitala mötespunkter.

Foto: Agnes Ganestål

Kinda2021-12-01 18:00

Det är kallt i Leoparden i Kisa, när det är dags för arbetsgruppen att träffas för sitt fjärde möte. Vissa av deltagarna behåller jackorna på medan vissa nöjer sig med att värma händerna på kaffekopparna. Men trots kylan är det varm stämning i lokalen.

På plats finns lokala föreningsrepresentanter, en representant från FoU-centrum, flertalet kommunanställda samt Eva Hulth, projektkoordinator samt biträdande förvaltningschef för vård- och omsorgsförvaltningen. Tillsammans ska de, genom ett nytt utvecklingsprojekt, motverka ensamhet och digitalt utanförskap hos Kindas medborgare.

– Det ska vi göra genom hybrida mötesplatser, där man kan vara med fysiskt men också digitalt, berättar Marie Valfridsson, metodutvecklare för digitalisering.

undefined
Arbetsgruppen består av flera representanter, dels från kommunen men också från lokala föreningar och organisationer. Förhoppningen är att de alla ska kunna bidra med olika infallsvinklar.

Det redan uppstartade fredagskaféet, som drivs av PRO Kisa, planeras bli den första mötespunkten där Kindaborna ska kunna träffas såväl fysiskt som digitalt. Majlis Johansson, representant för PRO Kisa, berättar:

– Vi har alltså tänkt att man ska kunna sitta hemma och vara med om man inte kan ta sig till kaféet. Det kan ju vara av en så enkel anledning som att man är förkyld. Då vill vi att man ändå ska kunna vara med och ta en kopp kaffe.

Arbetsgruppen tycks redan ha kommit en bra bit i arbetet.

– Kindagård kändes som en utmärkt lokal för detta, men där fanns det ingen internetuppkoppling så vi har faktiskt redan gjort en beställning och har nu digital utrustning där, i form av internet, en stor smart-TV och en kamera som följer ljud, berättar Marie Valfridsson.

Därefter var det PRO Kisas tur att leta efter människor som skulle kunna tänka sig att testa en sådan form av digital mötespunkt.

– Jag kan redan nu säga att vi måste gå ut bredare och förklara bättre vad vi vill med det här. Det har inte varit lätt att få folk att nappa. Vi har några stycken som kan tänka sig att testa, men vi vill ju få med folk som är både IT-vana, halvvana och helt ovana, säger Majlis Johansson.

undefined
Majlis Johansson, PRO Kisa, tror att det är viktigt att starta smått. Är man obekväm i digitala sammanhang, då kommer man inte vilja börja med att fika med 50 personer, tror hon.

Marie Valfridsson nickar, flikar in:

– Om man inte vet något om digitala möten kan jag förstå att det här känns lite luddigt. Jaha, ska jag sitta hemma och fika medan de andra sitter där tillsammans? Vad får jag ut av det? Hur är jag med? Mycket ligger på oss, hur vi går ut med det här, så personerna som tar emot informationen får en tydlig bild av hur det kommer vara.

Hon fortsätter:

– Digitala möten var ju, även för oss som faktiskt jobbar vid en dator hela tiden, någonting nytt i början av pandemin. Det har blivit en vana längs vägen och därför måste vi sätta oss in i hur det är för den som är ovan och har ett digitalt utanförskap.

Det måste vara en utmaning att få med dem som har bristande digitala kunskaper?

– Från bibliotekets sida kommer vi, när vi hittat de här testpersonerna, se över hur deras IT-miljö ser ut. Den kanske är obefintlig? Det kanske finns ett bredband, men ingen surfplatta? Rent konkret kan min personal sedan komma hem till de här personerna och ge digital handledning, genom att visa på hur man använder surfplattan eller datorn, eller koppla upp personen till internet, säger Lena Axelsson.

undefined
Lena Axelsson, kultur-, fritid- och turistchef, berättar att biblioteket kommer erbjuda digital handledning åt de personer som känner sig osäkra.

– Man kanske också ska börja i lite mindre sammanhang. Att digitalt möta 50 personer som sitter på ett fik kan ju kännas jättekonstigt om man är ovan. Första gången eller gångerna tänker jag att vi kanske är ett par stycken som möter de här personerna digitalt, för att visa att det inte är farligt. De som aldrig gjort det här tycker det är ännu mer onaturligt än vad vi tyckte i början av pandemin, inflikar Majlis Johansson.

Hon har också en idé om att bygga upp ett bibliotek med IT-utrustning.

– Där skulle man kunna låna till exempel en surfplatta för ett tillfälle eller för några veckor, förklarar hon.

Eva Hulth, biträdande förvaltningschef för vård- och omsorgsförvaltningen i Kinda kommun, berättar att det finns en tanke om att utveckla möjligheten att nyttja digital teknik i flera områden.

– Alldeles nyligen ringde det några personer som haft gymnastik i våra lokaler på Kindagård och frågade om de får fortsätta med det framöver. Vi har nu en arbetsmetod där vi kan ta hand om nya idéer och vill gärna få med gymnastiken i det här arbetet – att man kan vara med på plats, men också hemifrån.

– Det finns en uppsjö av aktiviteter som man skulle kunna prova att utföra digitalt, utöver gympa och kafé, tillägger Marie Valfridsson förväntansfullt.

undefined
Arbetsgruppen har träffats vid fyra tillfällen, detta inräknat. De har kommit en bra bit i sitt arbete.
Projektet

FoU-centrum (forskning och utveckling) för vård, omsorg och socialt arbete, är en sammanslutning mellan nio kommuner i Östergötland som arbetar med att stödja utveckling i socialtjänsten.

Projektet i Kisa är en pilotsatsning mellan Kinda kommun och FoU-centrum. Det är kopplat till den pågående omställningen till Nära vård. Om modellen med innovationslabbet i Kinda faller väl ut så kan arbetssättet komma att spridas till andra Östgötakommuner, berättar Bo Davidsson, representant för FoU-centrum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!