Digitaliseringschefen hoppfull inför utträdet ur Itsam

Nu står det klart att Kinda kommun ska träda ut ur kommunalförbundet Itsam. Petter Brusling, digitaliseringschef i kommunen, ser positivt på framtiden.

"Vi vet vart vi vill någonstans, vi vet vad vår digitala målbild är och vi vet vad vi vill ha för effekt", konstaterar Petter Brusling.

"Vi vet vart vi vill någonstans, vi vet vad vår digitala målbild är och vi vet vad vi vill ha för effekt", konstaterar Petter Brusling.

Foto: Agnes Ganestål

Kinda2022-08-30 11:00

– Det känns jätteskönt att man har tagit ett beslut. Ingen mår bra av det här hattandet fram och tillbaka, säger Petter Brusling, digitaliseringschef i Kinda kommun.

Kommunalförbundet Itsam ansvarar för den kommunala IT-verksamheten i de sex medlemskommunerna Boxholm, Kinda, Vimmerby, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshög.

undefined
Petter Brusling är digitaliseringschef i Kinda kommun. Han ser positivt på det faktum att ett beslut är fattat i Itsam-frågan.

Det gångna halvåret har två avtal tagits fram inför Kindas utträde, av Petter Brusling, Itsams förbundsdirektör och Kindas kommundirektör, i samråd med juridisk expertis. Nästa steg i processen är att övriga medlemskommuner ska godkänna det avtal som rör dem. Därefter, i november, ska Kinda lämna in sin utträdesansökan.

– När man skapade kommunalförbundet var det ingen som tänkte på vad som händer om någon vill gå ur. Det som vi har gjort nu är att ta fram ett utträdesavtal som är tydligt på alla sätt. Vem ska betala för vad, vem har ansvar för vad och hur ska saker hanteras?

Vad har ni kommit fram till?

– De kostnader som Itsam kommer att dra på sig som bara har att göra med att Kinda ska träda ur har vi valt att definiera som avvecklingskostnader. Det får Kinda betala. Å andra sidan, kostnader som uppstår som kommer alla Itsam-kommuner till gagn, det får alla kommuner dela på.

undefined
"Alla behöver få veta om vi ska svänga vänster eller höger", säger Petter Brusling och syftar till Kinda kommuns beslut om att träda ut ur kommunalförbundet Itsam.

Vad händer om de andra medlemskommunerna inte godkänner avtalet?

– Om någon kommun skulle sätta sig emot så faller hela avtalet, men vi har genomfört en remissrunda med alla kommuner och vi har inte fått några indikationer på att något sådant skulle ske. Det är inte till gagn för någon att inte godkänna det.

Petter Brusling vill understryka att Kinda kommun inte ska bygga upp en egen IT-driftavdelning efter utträdet ur kommunalförbundet Itsam. Det är en ny leverantör som kommer att tilldelas uppdraget. Ännu står det inte klart vem.

– Det har funnits någon slags uppfattning om att det här kommer att bli så dyrt för Kinda och att vi ska starta en egen IT-driftavdelning. Det stämmer inte.

undefined
Det var under ett kommunfullmäktigesammanträde i slutet av juni som beslutet fattades: Kinda kommun ska träda ut ur kommunalförbundet Itsam.

Däremot ska Kinda öka sin beställarkompetens, bekräftar Petter Brusling. En digitaliseringsledare har därför anställts.

– Vi har vår digitaliseringsenhet som då kan vara med och samla ihop kravbilden från verksamheten till IT-leverantören, medan verksamheterna fokuserar på det som är viktigt för dem. Det vi vill med vår nya leverantör är att de håller oss i handen och hjälper oss i den här resan. Det klarar vi inte av själva, vi har inte den kompetensen.

Vad det kommer att kosta Kinda kommun att byta IT-leverantör står inte klart.

– Ofta får vi frågan om det kommer att bli billigare nu när vi ska förhandla IT. Det finns ingen sådan ambition. Att minska kostnaderna är inte det primära drivet, utan det är att få en annan typ av leverans. Det kommer att bli ett jättejobb. Vi bedömer att det kommer att ta någonstans mellan 12-18 månader.

undefined
"Vi vet vart vi vill någonstans, vi vet vad vår digitala målbild är och vi vet vad vi vill ha för effekt", konstaterar Petter Brusling.

Finns det någon risk att kommunens verksamheter blir lidande under den perioden?

– Det finns alltid risker när man jobbar med systeminföranden, men vi kommer att ha erfarna projektledare som hjälper oss. I det här utträdesavtalet har vi också definierat vilken typ av verksamhet som får påverkas, för att säkerställa att verksamheterna ska kunna fortgå och det inte ska bli någon påverkan på samhällsviktiga verksamheter. Jag känner mig trygg i att vi kommer att reda ut det, men det är klart att det kommer bli en tuff utmaning.

Petter Brusling fastslår:

– Jag ser positivt på Kindas framtid i detta.

Utträdet ur kommunalförbundet Itsam ger en tydlighet och skapar arbetsro, menar Petter Brusling. "Nu vet vi vad som gäller", konstaterar han.
Utträdet ur kommunalförbundet Itsam ger en tydlighet och skapar arbetsro, menar Petter Brusling. "Nu vet vi vad som gäller", konstaterar han.
Kindas utträde ur Itsam

Kinda kommuns vara eller icke vara i kommunalförbundet Itsam har diskuterats flitigt sedan 2019. Under ett kommunfullmäktigesammanträde i slutet av juni fattades ett slutgiltigt beslut: Kinda ska träda ut ur kommunalförbundet Itsam.

Erik Andersson (V), Hans Måhagen (S), Pierre Ländell (LPO), Conny Forsberg (S) och Christian Nordin Olsson (SD) yrkade bifall till kommunstyrelsens förslag om att lämna Itsam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!