Drastiska besparingar i Ydre

Asby och Rydsnäs skolor läggs ner. Tre fastigheter säljs. 17 vårdplatser stängs på Solängen. Ett 20-tal tjänster sägs upp. Nu chockbantar Ydre kommun för att klara ekonomin 2009.

Kinda2008-10-01 06:42

- Vi har haft en tuff resa...
Det säger kommunalrådet Inga Arnell-Lindgren (c). Och det förstår man för det är ett omfattande sparpaket Ydre kommun lägger fram för att klara ekonomin 2009. Mest iögonfallande är kanske besparingarna på skolan.

Asby och Rydsnäs
Till nästa läsår läggs både Asby och Rydsnäs skolor ner. Grundskoleeleverna får åka till Österbymo och, en mindre del, till Hestra. Där ska de få plats i befintliga lokaler.
I Asby flyttar förskolan in i skolan från sina nuvarande lokaler i en "vanlig" fastighet. I stället hoppas Ydrebostäder kunna hyra ut lokalen som vanlig bostad.

Skänks till föreningsliv
En sektion av skolan rivs. Köket och gymnastiksalen erbjuds föreningslivet i Asby att ta över gratis. Om de är intresserade återstår att se.
I Rydsnäs skola hoppas man sälja den gamla skolan. Där skulle kyrkan kunna vara en tänkbar köpare eftersom man saknar församlingshem.

Byter värmesystem
Förskolan blir kvar i nuvarande lokaler. Resten av skolan erbjuds även här gratis till föreningslivet.
I både Asby och Rydsnäs är Ydre kommun beredda att byta ut nuvarande oljepannor mot en bättre värmekälla.
Fem lärartjänster skärs bort nästa läsår. Dessutom en deltidstjänst inom grundsärskolan och 3,5 tjänster inom lokalvård, kök och vaktmästeri.
Allt pekar mot en nedläggning av skolorna. Men det finns självklart ett motstånd i Asby och Rydsnäs och kommunalrådet Inga Arnell-Lindgren (c) lägger in en liten brasklapp.

Föräldragrupp
- Det finns en föräldragrupp som tittar på alternativa lösningar. De har ett par veckor på sig att presentera ett alternativt förslag. Men det måste ligga inom ramarna.
Även musikskolan får känna av besparingarna. Där höjs terminsavgiften från 800 kronor till 1 200 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om