Driftiga polisvolontärer i Kinda

"Gör verkligen nytta". Polisvolontärernas olika uppdrag uppskattas i samhället. Nu väntar nya spännande uppdrag.

Maud Wirdfelt och Kerstin Jörneskog gillar sina uppdrag som polisvolontärer. Nu väntar nya utmaningar under vapenamnestin.

Maud Wirdfelt och Kerstin Jörneskog gillar sina uppdrag som polisvolontärer. Nu väntar nya utmaningar under vapenamnestin.

Foto:

Kinda2018-02-03 14:00

Den 26 april 2017 skrev vår tidning att Polisen i Östergötland sökte fler volontärer. Under denna tid har mycket hänt. Flera visade sitt intresse och nu har polisvolontärerna fått lite utbildning och varit behjälpliga vid flera olika evenemang i länet.

Leda besökarna

Det har varit uppdrag under Bråvallafestivalen, nollning, skolavslutningar, övervakning vid större affärshelger exempelvis under julhandeln och nu väntar ett större uppdrag, då volontärerna ska hjälpa till under de tre månaderna som vapenamnestin äger rum.

- Då vi inte vill ha in dessa vapen eller ammunition i vår stora reception, så består volontärernas uppgift i att bland annat visa och leda besökarna till rätt ingång, berättar Peter Viveland, en av de som ansvarar för polisvolontärerna.

En viktig roll

- Inför denna händelse har ytterligare möten ägt rum då vi diskuterat vad som gäller och vad våra volontärer bör tänka på under arbetet med vapenamnestin. Under de dagar som de är här, kommer de även få hjälpa till med olika uppgifter inom receptionen.

- Vi är mycket stolta över våra volontärer. De fyller en viktig roll för oss, och i vissa fall verkar det som om befolkningen har lättare att vända sig till volontärerna, än till våra uniformerade poliser, avslutar Peter Viveland.

Eventuellt nattvandra

Två av dessa mer aktiva frivilliga deltagare är från Kisa. Maud Wirdfelt och Kerstin Jörneskog som sedan utbildningen varit delaktiga under flera olika uppdrag.

- Vi har varit med under Bråvallafestivalen, gymnasieskolornas nollning, skolavslutningar, julhandeln och nu snart vapenamnestin.

- Vidare har vi pratat med polisen om att få nattvandra i Kisa, då det händer en del där, fast här är inga beslut tagna ännu, informerar duon Wirdfelt och Jörneskog.

Gör nytta

- Det är väldigt trevligt att ikläda sig den gula västen. Alla är så tacksamma för det vi gör och vi blir positivt bemötta i denna roll som polisvolontär. Allmänheten brukar komma fram och ställa frågor och visa sitt intresse för vår roll.

- Då vi under julhandeln vandrade runt i butikerna i Linköping för att störa infallen till stöld, informerade affärsmännen att det verkligen gjorde nytta.

Kunskap och råd

- Nu väntar flera uppdrag, då vapenamnestin startade den 1 februari. Här ska vi två vara delaktiga 1 dag i veckan. Detta är ett lite annorlunda uppdrag, fast det känns bra efter den senaste informationskvällen, då vi fick lite mer kunskap och råd inför vad som kan väntas, avslutar Maud Wirdfelt och Kerstin Jörneskog.

Peter Viveland ansvarar för polisvolontärerna, och han tycker att det konceptet fungerar mycket bra. Foto: Morgan Karlsson
Peter Viveland ansvarar för polisvolontärerna, och han tycker att det konceptet fungerar mycket bra. Foto: Morgan Karlsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om