Drömmen om ett eget företag
Karolina Germundsson bestämde sig förra året för att starta ett företag med sitt eget namn. I grunden handlar det om att hon kommer att sälja egna fotoprints och vykort, och i detta nu håller en webbshop på att byggas upp.
Karolina Germundsson bestämde sig förra året för att starta ett eget företag där hennes fotografier står i fokus. Foto: Erica Månsson
Foto:
Hon är från Kisa och har nu kommit tillbaka efter att ha bott runt i Sverige. I nuläget jobbar hon som vårdadministratör och driver samtidigt det egna företaget där hennes fotografi står i centrum.
Förmedla lugn
Det hon fångar med sin kamera är naturen och alla dess detaljer, kontraster och samspelet mellan ljus och skugga.
– Naturen betyder mycket, för mig är det läkande att gå ut i naturen. Fotografera är för mig mindfulness och gör så att allt annat stängs ute, berättar hon och fortsätter:
– Det är vad jag vill förmedla, att när en kund kommer hem efter en stressig dag och vilar ögonen på ett av mina fotografier hittar ett lugn, samtidigt som att det är något vackert att titta på.
Fotointresse
Germundsson läste media på gymnasiet och berättar att hon alltid har varit intresserad av fotografi, men inte insett hur stort intresset varit förrän nu.
– Jag har alltid tecknat och ritat, men det var under gymnasiet som jag fick upp ögonen för fotografi, berättar hon och fortsätter:
–Men då fanns det inga tankar på att jobba med det och just kreativa yrken kan vara svåra att överleva på. Men jag har gjort jättemycket annat, men fotograferandet har alltid varit med.
Efter foto-, film- och radiostudier vid Långebro folkhögskola i Stockholm fick hon jobb fotoassistent i Linköping.
– Då blev det mycket porträtt och bröllopsfoton, och det är något som jag fortfarande håller på med, säger hon.
Modeveckor
Ett till intresse som ligger Germundsson varmt om hjärtat är mode.
– Jag har alltid varit klädintresserad, kläder är konst och för mig är också det en kreativ process, berättar hon.
Klädintresset har lett henne till att jobba som butikschef och dekoratör och i samma veva som hon jobbade i butik så började hon åka på modeveckorna i Stockholm och Köpenhamn. Kameran följde självklart med för att fotografera alla kreationerna. Hon kände dock att hon ville göra något mer av det och kontaktade tidningen Nolltretton för att se om de var intresserade av bildrapportering från modeevenemang. Hon fick ett ja och då tillkom även att hon skulle skriva.
– Det var ganska naturligt, jag har alltid tyckt om att uttrycka mig i skrift. Inte i dikter men svenska var ett av mina favoritämnen, berättar hon och fortsätter:
– Men först var det ”gud hur gör jag nu” men så tittade jag på andra och hur de skriver. Det var bara att tuta och köra.
Detta ledde till att hon fick uppfylla drömmen om att gå på Ellegalan.
– Då blev det pressfrukost på Grand Hotell, berättar hon med ett skratt.
Utmattning
Efter jobbet i butik och Ellegalan så drabbades hon av det första av två utmattningssyndrom som hon har kommit att behöva gå genom.
– Jag jobbade i ett företag som var stormigt och hade konstiga värderingar, så jag tog tjänstledigt och läste konstvetenskap, jag var tvungen att göra något som jag verkligen vill göra och som jag mår bra av, berättar hon.
Den allmänna bilden som Germundsson tror många kan ha över hur en utmattad person är och upplevs tycker inte hon överensstämmer med det hon själv upplevde. Hon berättar:
– För mig, så tror jag att bilden av utmattning förknippas med en person som var sunkig och inte har duschat på flera veckor, och det tror jag är en bild som finns överlag. Men så måste det ju inte vara. Om jag skulle till stan så gjorde jag mig alltid i ordning, dels för att det för mig är viktigt, men det blev också ett sätt för mig att skydda mig.
Måste prata
Germundsson menar att det måste pratas mer om utmattning så att inte fler drabbas. Hon säger:
– Det behövs prata om det och det behövs förändring, det är bara att titta i jobbannonser. Det som efterfrågas är personer som kan ha många bollar i luften och är stresståliga och vem kan egentligen jobba så? I grunden är det en fråga om pengar, i dag ska en person göra två mans jobb, man måste börja värna om sin personal.
Den andra utmattningen gav sig till känna för Germundsson efter påbörjade studier och en svår förlossningsskada.
– Jag läste till vårdadministratör och så fick jag och min sambo våran dotter, jag blev svårt förlossningsskadad och blev sängliggande i fyra månader. När jag vaknade upp efter operationen så kände jag att det skulle bli jävligt svårt.
När hon fysiskt läkt så började hon med sina studier igen men hon visste att utmattningen skulle återvända.
– Någonstans så förstod jag att det skulle hända igen.
Det kreativa
Genom att vila, säga nej och säga nej till saker som är roliga samt att vara ute mycket så har vardagen återvänt för Karolina. Hon berättar:
– Jag tror att många tycker naturen är läkande och påfyllande, och så är motion bra och olika meditationer. För mig är det, det kreativa, fotografera och måla, och vara här och nu som fungerar. Planera mina dagar och det är något som jag tror att jag kommer att behöva göra hela livet.
Hon bestämde sig då förra året för att gå ner femtio procent i arbetstid för att satsa på drömmen om ett eget företag där hennes fotografi får ta plats.
– Jag kom till ett läge, nej nu är det dags att ta tag i drömmen och låta den styra, jag kände ett stort behov av det efter det jag har gått igenom, berättar hon.
Hur ser då framtiden ut? Germundsson berättar:
– Det första är att få igång webbshopen och mina förhoppningar och mål är att kunna livnära mig helt och hållet på den egna verksamheten. Jag har jättemycket idéer för framtiden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!