Drönare underlättar arbetet i skogsbruket

Tekniken utvecklas hela tiden inom många områden, inte minst det skogliga arbetet som idag är väldigt tekniskt baserat. Nu står det också klart att skogsbolagen får använda så kallade drönare i skogsbestånden för att underlätta visst arbete.

Göran Karlsson, Bo Wall, Torbjörn Zilo, Lucas andersson samt Marcus Wågebrandt berättade om den digitala utvecklingen inom skogsbruket. Foto: Morgan Karlsson

Göran Karlsson, Bo Wall, Torbjörn Zilo, Lucas andersson samt Marcus Wågebrandt berättade om den digitala utvecklingen inom skogsbruket. Foto: Morgan Karlsson

Foto:

Kinda2017-05-03 08:17

Södra Skogs planerade arbete med drönare blev stoppat av de förbud som kom under hösten. Nu står det klart att skogsbruket åter igen får använda sig av dessa radiostyrda flygande farkoster med högupplösta kameror monterade. Däremot med stora krav och restriktioner. Även har många tillstånd fått sökas innan de fick lyfta ifrån marken.

Tidningen har tagit sig till kontoret där områdeschefen för Södra Skogs verksamhetsområde Åtvidaberg Bo Wall finns. Dagen till ära var fler inbjudna för att bland annat diskutera detta användningsområde.

Torbjörn Zilo, Södras verksamhetsutvecklare förklarade att på grund av det tidigare förbudet så blev det hela lagt på hyllan, så ännu är det inte applicerat i vardagen.

– Det är väl under utvecklingsfasen kan man säga, berättar Torbjörn Zilo. Vi ser ett stort användningsområde för dessa drönare. Exempelvis för att överblicka ett skogsområde, leta träd som angripits av granbarkborren och att minimera riskerna vid besiktningen av ett stormområde med mera.

Gruppen som vi träffade denna dag bestod av skogsinspektören, Göran Karlsson, Torbjörn Zilo, verksamhetsutvecklare, Marcus Wågebrandt, skogsvårdsledare, Bo Wall, områdeschef samt skogsinspektör Lucas Andersson har funderingar kring detta.

Inom Södra Skog har de tre stycken drönare med högupplösta kameror. Höjden man arbetar på är mellan 40-120 meter berättar gruppen.

Det ger vidare en praktisk nytta om man under ett arbete flyger över ett bestånd och hittar något som bör åtgärdas, då kan man i realtid ta en bild, samt ange koordinaterna för den aktuella platsen.

Bra överblick

Detta kan sedan föras in i den digitala skogsbruksplanen eller "fältappen" som Södra Skog kallar verktyget, som även finns som en gratistjänst för medlemmarna.

I "fältappen" kan de få en överblick av sitt skogsområde via fältkartan, samt en skogsbruksplan, där bland annat information om de skogliga åtgärderna finns angivna för deras fastighet.

Södra Skogs tjänstemän har också stor nytta av detta verktyg då man planerar upp en avverkning, då man direkt ser markstrukturer, vattensamlingar, fornminnen, nyckelbiotoper med mycket mera.

Detta arbete leder även till att markägaren kan följa med inspektören ut till ett område och via drönaren kan de sitta kvar i bilen och kunden kan ändå få en bra överblick över sitt innehav och hur bestånden ser ut från luften.

Den digitala tekniken och arbetet med GPS positionering och kartprogrammen snabbar upp kommunikationen genom alla steg från markägare, tjänstemän till skogsentreprenören.

Drönarna får numera användas inom skogsbruket. Däremot krävs en massa tillstånd och det råder hårda krav och restriktioner. Foto: Henrik Björnsson
Drönarna får numera användas inom skogsbruket. Däremot krävs en massa tillstånd och det råder hårda krav och restriktioner. Foto: Henrik Björnsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om