Arbetsmiljön på brandstationen var dålig redan för 15 år sedan. Och den har inte blivit bättre med åren. Någon form av permanent lösning var således helt nödvändig.
Det talades om, när Anders Ljung (C), tog upp ärendet för behandling för 15 år sedan, om en total kostnad på 10 miljoner för att lösa situationen.
Men det blev ingen akututryckning och sedan dess har således förslagen avlöst varandra. Det enda som varit helt säkert, är att kostnaden gått upp efter hand.
-När vi skulle ta beslut om starttillstånd vid dagens sammanträde, sade Hans Måhagen (S), kommunstyrelsens ordförande, så var det med en totalkostnad på 53 miljoner kronor i botten.
-Därför gläds jag över att kostnaden för markarbeten minskat, eftersom det inte krävs lika omfattande sprängning, som vi befarat - och därför ansluter jag till Anders Ljungs förslag att sätta maxkostnaden till 46 miljoner kronor, inklusive byggherrekostnader.
-Det ska sägas att vi i och med räddningsstationen, gläds över att komma till beslut om tre långvariga frågor i kommunen, det är Hackel, det är ny organisation och nu detta.
-Det är ett viktigt beslut och en stor dag för Kinda, sade Hans Måhagen
Elfte timman
Vår tidning har tidigare redovisat det ritningsunderlag som finns, och situationsplanen kring den nya räddningsstationen i korsningen ner mot Tolvmannadalen. Det blir solceller på taket och i övrigt en modern byggnad till fullo anpassad till dagens krav hos räddningstjänsten.
Även liberalerna i Kinda, med Lars Karlsson i spetsen, gläds över beslutet om att äntligen komma till skott när det gäller räddningsstation, även om han i elfte timman, motionerade om en kompletterande utredning.
-Ja, det gällde en översyn om räddningstjänstens organisation i stort i kommunen. Om vad den nya stationen i Kisa skulle få för följder i Horn, Rimforsa, samt brandvärn i Björkfors. Men vi ser ändå positivt på det hela sedan vi fått inskrivet i beslutsunderlaget att dagens organisation kommer att fortsätta även när den nya stationen står färdig.
Kalkylen
När nu starttillstånd har beslutats övergår den fortsatta processen till samhällsbyggnadsnämnden.
-Och där har vi diskuterat möjligheten att på förslag från kommunchefen Mikael Håkansson, lägga ut upphandlingsprocessen externt. På så sätt tror vi oss bredda basen av entreprenörer som konkurrerar om byggnationen - och därmed ser vi en möjlighet att komma ner i kostnad, säger Björn Hoflund (M), samhällsbyggnadsnämndens ordförande.
Kalkylen som projektet beslutats efter pekar på en byggkostnad på 34 miljoner, inventarier 2,6 miljoner och byggherrekostnader 5,4 miljoner. Markkostnader har under ärendets gång minskat från ursprungliga 10 miljoner till 3, och därmed hamnar slutraden på 46 miljoner kronor.
-Men facit ser vi ju självklart inte förrän anbuden öppnats.