Efter arvodeskrisen - det vill gruppen förändra

Politiker med 40 procents arvodestid eller mer är inte berättigade någon ersättning för förlorad arbetsinkomst. Det konstaterar den parlamentariska grupp som nu har utrett kommunens reglemente.

"Jag tror att våra förändringar kommer till att förtydliga situationen", konstaterar Tore Olsson (C) vars parlamentariska grupp nu utrett Kinda kommuns arvodesbestämmelser.

"Jag tror att våra förändringar kommer till att förtydliga situationen", konstaterar Tore Olsson (C) vars parlamentariska grupp nu utrett Kinda kommuns arvodesbestämmelser.

Foto: Dennis Petersson/Tord Olsson/bildmontage

Kinda2020-06-13 14:00

Det var efter en fördjupad granskning som kommunrevisionen meddelade att ersättningar och arvoden till förtroendevalda hade betalats ut felaktigt under 2019. Med anledning av detta valde kommunfullmäktige ut en parlamentarisk grupp, med representanter från samtliga partier, som fick uppdraget att så snart som möjligt få rätsida på problematiken. Nu har gruppen presenterat sitt första förslag på åtgärder.

– Vi började med att titta på bakgrunden till bestämmelserna, vilka anvisningar som finns, och vi kikade naturligtvis på hur andra kommuner utformat sina regelverk. Det vi klargjorde direkt var att politiker med mer än 40 procents arvodestid inte har rätt till någon ersättning för förlorad arbetstid, vilket inte fanns med i Kindas reglemente, och det var väl där man hade upptäckt att det betalats ut en del pengar för mycket, berättar gruppens sammankallande Tore Olsson (C).

undefined
Gruppen konstaterar att förtroendevalda med 40 procents arvodestid eller mer inte har rätt till ersättning för förlorad arbetsinkomst, vilket gäller samtliga sammanträden och förrättningar.

Fler förslag på förändringar kan komma då gruppen till hösten ska inleda en fördjupad översyn av reglementet. I samband med detta har de också funnit skäl att ta fram exempeltexter kring hur reglerna ska tillämpas.

– Vi upptäckte att det fanns kommuner som hade lagt ned lite mer arbete kring det här. Risken med reglementen är att man får olika tolkningar och ibland behövs förtydliganden, konstaterar Olsson och avslutar:

– Jag tror att våra åtgärder kommer till att förtydliga situationen, vilka ersättningar som gäller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!