För åtta år sedan diskuterade energibolaget Eon planerna på en ny, luftburen, kraftledning mellan Kisa och Vimmerby för första gången. År 2010 lämnades en ansökan in till Energimarknadsinspektionen och därefter blev protesterna minst sagt många.
Markägare, närboende och andra berörda parter ställde sig negativa till projektet, men efter flera överklaganden kunde mark- och miljööverdomstolen, i början av juni, ge klartecken. Något som var ett förlösande beslut för energijätten.
– Det som hände var att det blev ett slutgiltigt utslag när överklagandet prövades, där vi, energimyndigheten och miljödomstolen fick rätt i våra beslut, säger Eons regionchef Björn Persson
och fortsätter:
– Vi är naturligtvis glada att vi har kunnat komma så här långt, samtidigt som vi har full respekt och förståelse för att det finns synpunkter kring ett sånt här projekt. Den bedömning som vi har gjort, om hur vi vill genomföra projektet, har ju nu blivit godkänt och då är det fortsatt bara att gå vidare, och det är vi väldigt tacksamma och glada över.
Pågående arbete
Två månader har alltså gått sedan energibolaget kunde påbörja sitt konstruktiva arbete för att ”säkerställa” Kindas elförsörjning. Så här säger regionchefen om de pågående planerna:
– Det vi nu håller på med är att söka ledningsrätt för det bygget hos lantmäteriet. Jag kan inte svara på om vi har hunnit lämna in det ännu, men under alla förhållanden är det nästa steg för vår del, säger Persson och fortsätter:
– Samtidigt kommer vi att, parallellt med detta, börja vårt projekteringsarbete, och det handlar i princip om vart varje stolpe ska stå någonstans, så att det blir en arbetsplan för hela byggnationen.
Nästa fas
Därefter går projektet in i nästa fas då en upphandling ska genomföras. Alla dessa steg, tillsammans med det egentliga genomförandet, planeras ta cirka två år.
Det gör att eljättens preliminära bedömning är att hösten 2018 kommer att agera tidpunkt för en färdigställd kraftledning.
– Jag har följt projektet sedan det presenterades första gången. Jag har bara jobbat på Eon i åtta år, så något som har pågått längre har jag helt enkelt inte hunnit med, säger Björn Persson och fortsätter:
– Det blir så här ibland och det är inte unikt på något sätt, absolut inte, men det är klart det har tagit lång tid. Infrastrukturprojekt påverkar omgivningen och synpunkter finns och kommer att finnas en lång tid framöver också. Den demokrati som råder kring detta har vi, och det får vi leva efter.
Nedgrävd ledning
Den stora skara som har motsatt sig elbolagets planer har velat se en nedgrävd kraftledning istället för en luftburen, men både ur kostnads- och driftsäkerhetssynpunkt har Eon hållit fast vid sina planer.
– Det är en trakt med mycket berg i botten, vilket gör att det är väldigt besvärligt att gräva ner en ledning. Ska man göra det får man faktiskt spränga sig igenom, och då ökar kostnaderna för ett sådant projekt oerhört mycket. Samtidigt är en luftledning, som dras i en trädsäkrad gata, driftsäker och lätt att underhålla, säger regionchef Persson.
Kinda har under en lång tid varit en av få kommuner i landet som endast har haft en ”matning” till sig och det är anledningen till att Eon från början ville genomföra den enorma investering som en ny kraftledning innebär.
Med en ny koppling till Vimmerby blir elnätet ”dubbelt så säkert”.
– Jag förstår att det förmodligen kommer att finnas synpunkter kring kraftledningen även när den är färdigställt, men jag tror också att många kommer att känna en ökad trygghet kring elförsörjningen till Kinda kommun, inte bara hushållen, utan även näringsidkarna som är oerhört beroende av att ha en kontinuerlig elförsörjning, säger Björn Persson och fortsätter:
– Nu ökar den säkerheten i och med att kommunen får inmatning från två håll. Tidigare fanns det ju enbart från Åtvidaberg, skulle den fallera, ja då är det släckt överallt.
”Säkra eltillgången”
Sofidel Sweden AB, tidigare Swedish Tissue, är Eons enskilt största kund i Kinda.
Att få en säkrad elförsörjning betyder mycket för företaget, ”får vi stopp på maskinerna blir det kostsamt för oss”, säger fabrikschefen Lars Sjögren.
– Vi har inte känt oss helt trygga tidigare, så det är klart vi tycker det är bra att frågan har fått en lösning. Förhoppningsvis kan vi säkra eltillgången nu.