Efter kritiken mot julklappen: Nu gynnas lokala handeln

Kinda kommun satsar nära en miljon kronor på en sommargåva till sina medarbetare, som en uppskattning i pandemin. "Sist blev det inte bra", konstaterar Christer Segerstéen (M).

Christer Segerstéen (M), kommunalråd i Kinda, meddelar att kommunen satsar omkring 800 tusen kronor på en sommargåva till samtliga sina anställda.

Christer Segerstéen (M), kommunalråd i Kinda, meddelar att kommunen satsar omkring 800 tusen kronor på en sommargåva till samtliga sina anställda.

Foto: Dennis Petersson

Kinda2021-06-16 12:52

Det Kindas kommunalråd syftar till är den julklapp som kommunen delade ut i vintras. Då fick kommunen massiv kritik för att presentkortet inte gynnade den lokala handeln och besöksnäringen. Även brandmännen var missnöjda för att de deltidsanställda medarbetarna lämnades utan gåva. Den här gången, när ännu ett presentkort ska delas ut, har kommunen tänkt om.

– Som ett resultat av den kritik som då kom fram är vi måna om att se till att det nu är den lokala handeln och besöksnäringen som ska gynnas. Gåvan ska också gå till alla medarbetare. Även om du bara jobbar timmar ställer du upp för kommunen och har en viktig roll, säger Segerstéen när han meddelar den satsning som kommunstyrelsens presidium nyligen har ställt sig bakom.

undefined
Jennie Blomberg, utvecklingschef i Kinda, förklarar att de praktiska detaljerna för presentkortet ännu inte är klara. Däremot tror hon att kommunen kan hitta en lösning som gynnar den lokala handeln och besöksnäringen.

Varför var det här inte möjligt i vintras?

– Det kan jag inte svara på, vad skälen för beslutet var då har jag inte med att göra, utan nu är det de här direktiven vi har gett till förvaltningen i arbetet för att ta fram ett presentkort, svarar Segerstéen.

Presentkorten ska fyllas med 800 kronor och delas ut till samtliga medarbetare, närmare 1 100 stycken, i kommunen.

– Vi talar om en satsning på omkring 800 tusen kronor, förklarar kommunalrådet.

Finns de här pengarna?

– Ja, det är de ökade skattemedlen som vi tar av. Vi tycker att det är en viktig gest med tanke på hur alla har ställt upp under pandemin.

Enligt kommunens utvecklingschef Jennie Blomberg är de praktiska detaljerna för sommargåvan inte helt klara ännu. Samtidigt förväntar sig Segerstéen att presentkorten ska kunna delas ut inom de kommande två veckorna.

– Vi måste jobba intensivt med det här nu. Det finns olika möjliga lösningar och vi har även kontakt med det lokala näringslivet. Det gäller att alla aktörer har samma förutsättningar att vara med och ansluta sig till presentkortet, säger Blomberg och fortsätter:

– Det viktiga är att premiera medarbetarna. Sedan är vårt uppdrag att även få en positiv effekt för det lokala näringslivet.

undefined
Johan Isaxon, ordförande för handlarföreningen i Kisa, meddelar att en lösning som gäller hela kommunen är på gång. "Vi får se om kommunen godkänner den", konstaterar han.

Johan Isaxon, ordförande för Kisa Handel & Service, bekräftar att föreningen för en dialog med kommunen.

– Vi kommer att se till att den lösning som vi erbjuder kommer att gälla hela Kinda. Det är möjligt, vilket vi har sagt hela tiden, och vi ser inga problem med att få till det. Genom våra nätverk kommer vi att nå ut till alla aktörer, menar Isaxon.

Karta: Stora torget, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!